Ziarul personal Octavian Andronic
03 Oct 2023 - 16:16
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Am rugat păsările domestice să fie ținute în curte și să nu intre în contact cu păsările migratoare''

Gheorghe Flutur, Ministrul Aviculturii

--

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 09 noiembrie 2009 Nr: 2897

O lovitură a "grupurilor de interese": privatizarea Registrului Comerțului

de Octavian Andronic

După ce Senatul a respins-o, Camera, for decizional, a aprobat inițiativa legislativă care prevede trecerea Registrului Comerțului din subordinea Ministerului Justiției în aceea a Camerei de Comerț și Industrie. Proiectul a fost votat aproape în bloc de deputații PNL și PSD, fiind respins doar de cei din PDL.

La o privire superficială, pare să se fi reparat o nedreptate. Registrul Comerțului a fost organizat, după Revoluție, de nou creata Cameră de Comerț și Industrie, întrucât statul nu prea avea responsabilități în domeniul firmelor private care luau ființă pe atunci. Pe măsură ce Registrul a  devenit o sursă de venituri importante, au început scandalurile dintre feluritele grupări din Cameră, majoritatea celor teritoriale fiind dependente aproape exclusiv de încasările din înscrieri și modificări ale acționariatului. Fire pragmatică, Adrian Năstase a rezolvat chestiunea luând Registrul de la Cameră și trecându-l, cu tot cu încasări, la Ministerul Justiției, operațiune care a dereglat raportul de forțe dintre combatanți și a făcut din ROMEXPO unica sursă de venituri pentru sistemul cameral, distribuite însă inegal între parteneri. Partea vitregită – Camerele județene – a devenit tot mai activă și sub conducerea unui expert în domeniu – președintele de la Iași – a organizat un puci (susținut la nivel guvernamental, pe motive de apartenență politică și familială) care a avut ca rezultat înșfăcarea ROMEXPO și devalizarea acesteia de către învingători. În fața falimentului inevitabil unica speranță a rămas Registrul Comerțului, cu încasările sale lunare de câteva zeci de milioane de euro. Demersurile începute pe vremea fostului guvern liberal (în care o rubedenie apropiată a noului președinte ocupa o poziție cheie) au fost continuate anul acesta printr-o serie de acorduri „subterane” care aveau ca finalitate un proiect de împărțire între partidele susținătoare a eventualelor beneficii. În ciuda opoziției ferme a Ministerului Justiției – care a denunțat în repetate rânduri tentativa aceasta de privatizare frauduloasă - operațiunea a fost încununată de succes. Rezultatul: banii încasați la ONRC vor intra de acum înainte în buzunarele lui Vlasov și compania, iar bugetul de stat (și așa vai de mama lui) va fi văduvit de sume ce nu vor putea fi recuperate în nici un alt mod. Dar asta e partea cea mai puțin semnificativă: important este faptul că date esențiale referitoare la mediul de afaceri va intra pe mâini private, care le vor utiliza așa cum vor crede de cuviință, fără a putea fi controlate. Bref: statul va continua să stimuleze mediul de afaceri, să-l reglementeze, dar beneficiile vor ajunge la o grupare privată ce va putea  să dispună după bunul său plac de rezultate!

Culmea este că acest abuz incalificabil se produce din inițiativa și cu sprijinul organului legiuitor! Practic, cei care au votat acest prioiect bagă mâna, fără rușine, în buzunarul statului! Că manevra a fost programată într-un moment în care atenția publicului era îndreptată spre alte obiective, ține de tehnici clasice de manipulare, în care aleșii noștrii au devenit experți.

Un singur lucru se mai poate face: președintele nostru, atât de atent și de vigilent când e vorba de „grupurile de interese”, să realizeze că aici e vorba despre o mârșăvie și să returneze actul normativ. Dar, prins cum e cu campania, va mai avea Traian Băsescu timp pentu asta?

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie