Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 17:54
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Până acum am învățat trei cuvinte românești: lapte bătut, ciorbă de burtă; pe al treilea nici nu îndrăznesc să-l scriu...

-- Bayer Zsolt, ziarist maghiar cu interdicție de a intra în România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 19 noiembrie 2005 Nr: 1732

O instituție vulnerabilă

de Octavian Andronic

O campanie cu nimic diferită de modul în care se desfășurau aceste acțiuni într-o perioadă de tristă amintire a făcut din Curtea Constituțională una dintre țintele privilegiate ale oprobriului public.

Cea mai înaltă instanță, al cărui rol este să asigure funcționarea societății în concordanță cu principiile înscrise în legea fundamentală, a devenit brusc și peste noapte, o rezervație de dinozauri, o instituție retrogradă care împiedică progresul democrației și o adunare aservită intereselor unui partid politic. Primul cor de acuze rostite pe toate lungimile de undă ale impulsivității a fost generat de decizia de respingere a câtorva prevederi din primul pachet legislativ asumat de guvernul Tăriceanu, care cuprindea și legile reformei în justiție, când acuzatorii au lăsat să se înțeleagă că obtuza curte a respins cu totul coletul guvernamental. Ba, mai mult, profitând de prilej, premierul a anunțat o decizie îndelung așteptată de președinte: demisia! Evident, gestul era unul disproporționat și după o matură cugetare în compania unui mic grup de interese, Tăriceanu a renunțat la demisia irevocabilă. Spre binele țării. Curtea a rămas însă șocată de grava responsabilitate aruncată în spinarea sa.

Cel de-al doilea episod este acela al denunțării ca neconstituționale a principalelor prevederi cuprinse în noile regulamente ale Camerelor - și anume schimbarea din mers a președinților. Lungul război de gherilă dus în acest scop de Putere în contra Opoziției a fost unul fără orizont. Nu cred că a fost cineva din tabăra Puterii care să fi crezut sincer în reușita demersului. Nu pentru faptul că o atare procedură ar fi fost imposibilă, ci pentru că deja Curtea se pronunțase în acest sens, iar o soluție contrară n-ar fi făcut altceva decât să o discrediteze profesional și legal.

De ce, însă, deși a luat decizii îndreptățite, în ambele cazuri, Curtea suportă această campanie plină de acuze și suspiciuni, fără a crâcni? Pentru simpul motiv că este vulnerabilă: prin construcție. Prin faptul că legea sa de organizare n-a prevăzut, la vremea respectivă, o regulă care să o pună la adăpost: ca membrii săi să nu fi fost înregimentați politic. Or, nu mai puțin de trei dintre actualii titulari au îndeplinit funcții în guvern sau parlament, din partea PSD-ului, iar unul are o problemă de conflict de interese prin soția sa. Acuza de obediență, deși în cazul de față nu se prea susține (doar dacă 'recunoștință' ar fi mai puternică decât litera legii), ar fi fost de înțeles abia dacă ar fi dat o soluție favorabilă Puterii, trezind îndreptățite suspiciuni de această natură.

Enervarea Coaliției este de înțeles: Curtea se află la originea a două dintre cele mai spectaculoase eșecuri ale sale. Enervarea nu este, însă, un bun sfetnic: ideea de a demara formalitățile pentru suspendarea unor membri ai Curții înaintea expirării mandatului nu face altceva decât să repete greșelile precedente și să supună Alianța unui nou eșec.    

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie