Mărturisesc faptul că până în ultimul moment am avut convingerea că atașamentul față de ciolan va fi mai puternic decât orgoliul și că PSD va accepta afrontul și umilința cu prețul rămânerii la guvernare și la beneficiile ei. Iată, însă, că realitatea – totdeauna contradictorie – m-a infirmat. Nemaiavând cum să dea înapoi, după toate declarațiile belicoase puse pe piață, Geoană și compania au fost obligați să convertească pragmatismul în demnitate și să confirme valabilitatea strategiei puse la cale în laboratorul politic de la Cotroceni.
Prin retragerea demnă a PSD-ului, Băsescu a obținut ceea ce și-a dorit de la bun început: un guvern monocolor. Un guvern fără crize interne și fără controverse. Pentru că una e „partidul lui Băsescu” și alta „partidul lui Vanghelie”. Asta face și diferența de fond între eficiența cu care se iau decizii și se aplică în cele două formațiuni. În timp ce primul are un lider legitim și autoritar, cel de-al doilea colcăie de grupuri de interese divergente și de autorități conjuncturale.
Ieșirea PSD de la guvernare reprezintă, în ultimă instanță, și soluția ieșirii dintr-o criză politică ce s-ar fi accentuat pe măsura apropierii termenului scrutinului prezidențial. Guvernul va avea posibilitatea să acționeze unitar și concertat pe obiectivele propuse – între care cel principal este obținerea unui nou mandat pentru Traian Băsescu.
Pentru PSD soluția pare să fie de două ori păguboasă. Odată pentru că pierde orice control asupra mecanismelor de influență electorală. A doua oară, pentru că pleacă în campanie cu handicapul unei co-guvernări în care nu a reușit să facă nimic prin care să se legitimeze ca o componentă progresistă și eficientă a acesteia. Poziția lui Geoană la vârful partidului este departe de a se consolida. Din contră, el va avea de suportat resentimentele acelei părți din partid care a fost îndepărtată de la pârghiile de putere prin decizia luată la vârf și prin faptul că, din opoziție, nu mai are ce oferi clientelei proprii.
Va fi un bun prilej pentru cei care s-au opus participării la guvernare să contraatace și să pună în evidență erorile în serie înfăptuie pe parcurs și subminarea avantajelor electorale pe care le-ar fi putut aduce rămânerea în opoziție.