Într-o emisiune recentă, o televiziune a încercat să facă o paralelă între ultimele două guvernări pornind de la parametrul relației președinte-premier. Exercițiul democratic românesc rămâne incomplet atâta timp cât n-am probat și varianta coabitării, între un președinte de o culoare și un premier de alta. Avem însă la îndemână exemplul dificilei coabitări dintre doi lideri presupus de aceași culoare. De multe ori m-am întrebat cum ar fi arătat politica românească de azi în condițiile în care Traian Băsescu nu forța Constituția și la guvernare intra - așa cum părea normal - PSD-ul, cu Năstase premier. Nu știu ce mă face să cred că n-am fi avut parte nici măcar de jumătate din circul care însoțește astăzi relațiile bilaterale.
Probabil că lucrurile și rolurile s-ar fi delimitat mai clar de la bun început și nu s-ar mai fi manifestat crizele în serie generate de confuzia ce derivă din idiosincraziile personale și din interpretarea Constituției. Năstase, în plus, ar fi venit cu experiența în materie de crize dobândită pe parcursul ultimului mandat, când, în special în ultimii doi ani, relațiile la vârf nu au mai fost atât de cordiale. Însă n-au scăpat de sub control, degenerând, cum se întâmplă astăzi.
Cu o singură excepție în acești 18 ani, cobitarea în interiorul aceluiași segment politic n-a fost scutită de convulsii. Încă de la prima, tandemul Iliescu-Roman s-a rupt de timpuriu, sub presiunea forțelor opuse din interiorul FSN-ului. A fost și relația care a cunoscut finalul cel mai dramatic, prin demiterea-demisie a lui Roman, cu concursul minerilor lui Cozma. Relația Iliescu-Stolojan a fost una de circumstanță și de scurtă durată. Cu adevărat armonioasă a fost colaborarea dintre Iliescu și Văcăroiu, acesta din urmă nefiind mânat de veleitățile autoritare care s-au remarcat în cazul celor doi „delfini”-Roman și Năstase.
Episodul cel mai agitat l-a constituit guvernarea Convenției Democratice: alegându-l pe Ciorbea, Constantinescu a regretat rapid, nemaiștiind cum să scape de el. L-a acceptet, contre-coeur, pe Vasile, cu care a încins apoi meciuri soldate cu puciul prezidențial care l-a trecut pe acesta pe linie moartă. Isărescu a fost „soluția de avarie” și cele 11 luni de mandat ale sale s-au consumat în liniștea prevestitoare de rele a alegerilor care urmau. Despre relația Iliescu-Năstase s-a vorbit, deja, suficient de mult ca să mai insist.
Peste un an va reaparea la orizont aceeași problemă: cine cu cine se va ciondăni în următorul interval? E greu de estimat. La momentul de față. Băsescu pare să aibe resurse pentru încă un mandat, dar nu se știe ce vor aduce cu ele localele și legilativele uninominale și ce raporturi noi de forțe se vor contura. De cealaltă parte, se cântă pe struna unui candidat unic al „coaliției” PSD-PNL-PC, cu dorința, evidentă, ca viitorul premier să fie dat de social democrați.
Însă, până departe mai este, încă, mult.