„O țară care se împrumută pentru a plăti pensii și salarii este o țară de mâna a doua. Trebuie să luăm bani pentru investiții, nu ca să mâncăm” – a declarat, miercuri seara la TVR, președintele Băsescu, în cea de-a doua sa prezență pe micul ecran de stat, după lungul autoexil spre ecrane marginale. Această declarație dezvăluie o dramă personală: neconcordanța dintre propriile calități și aspirații și obiectul muncii. Au mai trăit și alți lideri politici această condiție sfâșietoare. Unul dintre ei a fost cel care considera că existența lui – sfârșită tragic la zidul din Târgoviște – reprezintă un fenomen care se produce odată la o mie de ani...
Sâcâit de întrebările moderatorului care se inspira din mail-urile telespectatorilor venite pe adresa emisiunii, Băsescu a adoptat o atitudine ofensivă. Pleacă medicii? N-au decât. Și așa sunt prea mulți. Învățătorii și dascălii au salarii mici? Eu când m-am angajat la Navrom aveam salariul mai mic decât femeia de serviciu. Astăzi, după 30 de ani, am crescut de la 600 de lei la 6000. Peste 30 de ani va avea și dascălul o leafă mai mare. Bref: oamenii au greutăți, dar n-avem ce face! Datorită celor care s-au jucat cu măririle de salarii sau a punctelor de pensie, vom continua în următorii ani să ne împrumutăm pentru a le plăti. Până când? – întreabă moderatoarea. Președintele ridică din umeri, semn că habar n-are. Dar conchide cu amărăciune: „O țară care se împrumută ...”
Din păcate pentru dânsul și pentru cota sa de popularitate președintele n-a prea avut răspunsuri valabile. Și chiar dacă l-a urecheat pe Boc pentru afirmația pripită că la anul s-ar putea majora cu 10% salariile din care se taie acum 25% (însă doar dacă se anulează al 13-lea salariu!), n-a fost dispus să spună tranșant dacă guvernul ăsta este bun sau nu. Să așteptăm până în septembrie, când le-am dat termen! Dacă nu-și fac temele cu restructurarea, vor zbura!
Ca un veritabil președinte de mâna întâi al unei țări „second hand”, Traian Băsescu nu-și asumă nimic: nici situația dificilă, intervenită în absența oricărei strategii de combatere a efectelor crizei, nici incompetența crasă a guvernului, nici slăbiciunea evidentă și lipsa de autoritate a premierului, nici restructurarea administrativă care nu s-a făcut. Ba, chiar, sare în apărarea păgubosului brand al Elenei Udrea: grădina din Carpați, asta e, aici au crescut valorile României. Doar nu era să-l punem pe Dracula? Cât despre costul „foii verzi”, a refuzat orice comentariu, semn că își cauționează favorita în orice situație, și la bine și la rău. N-ar fi fost Traian Băsescu dacă n-ar fi aruncat, miercuri seară, și câteva săgeți la adresa jurnaliștilor plătiți de moguli să denigreze țara, nu guvernul sau pe președinte, și în direcția unor miliardari nesimțiți, confundându-l pe Niculae de la Brașov cu Nicolae de la Zimnicea. Ce să-i faci, când sunt prea mulți, începi să-i încurci.
Una peste alta o prestație tipică pentru același președinte de prima mână, confruntat cu o realitate de mâna a doua ... |