O spun fãrã teama de a fi contrazis: niciodatã pânã în prezent, Bucureºtiul nu a pãrut atât de marcat de preocuparea faþã de curãþenie. „Revoluþia verde” din Sectorul 1, demaratã în momentul când ROMPREST a câºtigat licitaþia organizatã de Primãrie a stârnit o veritabilã emulaþie (ca sã nu-i spun concurenþã) ºi prin alte sectoare.
Deja imaginea mãturãtorului cu târnul ºi cu tomberonul cu douã roþi a intrat în desuetudine. Noii operatori stradali sunt echipaþi ca la carte ºi au în dotare ustensile moderne ºi eficiente. ÃŽi vedem din ce în ce mai des, vedem tot mai multe utilaje specializate în diferite operaþiuni ºi – cel mai important - observãm o monitorizare atentã ºi exigentã a lucrãrilor de salubrizare.
Toate acestea au plecat din momentul întreruperii monopulului pe care l-a deþinut, mai bine de un deceniu, o unicã companie, care a fãcut ce-a putut dar ºi-a încasat cu regularitate banii, beneficiind de un contract meºterit cu grijã de cei care au avutinteresul sa mentina statu-quo-ul.Chiliman a avut tupeul sa conteste perpetuarea unui sistem ineficient si pagubos. Urmarea? De peste un an, contractul încheiat cu ROMPREST este contestat în toate forurile posibile, de toate „clonele” fostului beneficiar.
Mai nou, pe frontul acestei bãtãlii (a cãrei mizã, este, într-adevãr mare: cam 450 de milioane de euro, pe 25 de ani) a fost aruncatã ºi presa. Mai precis, o parte a ei, atent sponsorizatã prin contracte de publicitate ºi cãreia i se servesc cu regularitate informaþii clasificate sau nedestinate, încã, publicitãþii. ÃŽn felul acesta se încearcã influenþarea, prin presiune „publicã”, a unor decizii care contestã valabilitatea contractului semnat cu un an în urmã. ªi datoritã cãruia Sectorul 1 este acum cel mai curat, mai îngrijit ºi mai modern utilat dintre toate. Dupã o veche reþetã, în joc sunt aruncate nume de persoane, prezumþii ºi procese de intenþie, în locul a cea ce poate constitui criteriul esenþial: eficienþa.