Că dl Flutur a fost dăunător nu doar pentru agricultura pe care a pricopsit-o cu toate belelele posibile nu mai este un secret. După cum n-ar fi trebuit să fie nici efectele negative pe care prezența și acțiunile sale le-au avut asupra partidului din care face parte și al cărui vicepreședinte nu mai este de foarte scurt timp, ca urmare a unui demers personal.
De la luarea puterii, Flutur s-a remarcat prin excesele sale politice: neglijând cât se putea acțiunea guvernamentală, Flutur bătea în lung și-n lat filialele moldovene, ațâțând la o luptă fără cruțare împotriva pesediștilor și a rămășițelor acestora, cu metode pe care, dacă ar fi fost în cauză, le-ar fi respins cu indignare. Când a dat aviara peste țară, a făcut și aici toate erorile posibile, de la a băga oamenii în carantină, a omorî găinile oamenilor fără nici o noimă, doar pentru a se putea face văzut și auzit pe ecranele patriei încercând să-și facă popularitate pe seama acestei nenorociri.
Cât despre politică, de la bun început dl Flutur s-a arătat încântat să zboare în jurul lămpii de la Cotroceni, ocolind lumânarea de la Victoria. Când cu celebrul episod al demisiei lui Tăriceanu, a militat hotărât pentru ca acesta să-și dea demisia, amenințând că în caz contrar, o va face el. Și, în timp ce tovărașa de protest, Mona Muscă, chiar și-a dat-o, el s-a dat de după gardul ministerului, nedispus să-și lase ciolanul, chiar dacă pentru asta va trebui să concubineze cu președintele său de partid.
De la începuturile schismei stolojene, Flutur a tăcut prudent, pozând în om de echilibru. Până când acesta s-a rupt. Odată cu eliminarea lui Stolojan și cu radicalizarea pozițiilor i-a fost tot mai greu să-și ascundă propensiunile cotroceniste. Și când unii dintre colegii săi DIN partid nu se așteptau, Flutur i-a aplicat lovitura în moalele capului: sub denumirea cel puțin comică, dacă nu cinică, de ‚grup pentru unitatea PNL’, Flutur și-a adunat colegii nemulțumiți sau lăsați pe dinafară la împărțirea funcțiilor și i-au dat lui Tăriceanu un veritabil ultimatum: ori îl primesc înapoi pe Stolojan, ori… Evident, cererea este din capul locului imposibilă pentru că Stolojan condiționează revenirea de plecarea celor care sunt acum în fruntea mesei.
Cuțitul acesta înfipt pe la spate are o conotație, să zicem, etică. Nepărăsirea funcției de ministru ține de bunul simț. Sau, mai degrabă, de nerușinarea celui care se vrea și cu sufletul în rai și cu o parte a organismului într-o situație foarte lumească. Nu doar nerușinare, ci și o provocare: hai să vedem dacă sunteți în stare să mă dați afară atâta timp cât îl am în spate pe Ursul Traian! - spune iepurașul de la Agricultură. Ori aici este, se pare, punctul nevralgic al echipei Tăriceanu. Pentru că, dacă va ceda acestui șantaj, întregul edificiu se va prăbuși într-un nor de praf și moloz din care va răsări silueta biruitoare, călare pe calul alb al liberalilor vopsiți, a ‚împăratului’ Traian.
|