Ziarul personal Octavian Andronic
25 Sep 2023 - 19:41
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

M-a sunat Elena Udrea și a țipat la mine la telefon că de ce m-am folosit de numele ei ca să intru în prezidiu?! De ce? Nu am voie, ca deputat, să stau în prezidiu? Poate aici evreii nu au voie în prezidiu, numai arabii!

-- Nati Meir, deputat (fost PRM)

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 05 martie 2008 Nr: 2163

O bombă cu efect întârziat: plata răscumpărării ostaticilor!

de Octavian Andronic

Povestea pare desprinsă dintr-un film de aventuri: trei jurnaliști români hotărăsc (sau sunt hotărâți) să meargă în Irak de unde să trimită reportaje de culoare. Gustul aventurii și unele garanții de siguranță s-au combinat într-o plecare discretă, fără martori, și pe un traseu ocolit. La originea deplasării se află un om de afaceri străin, un familiar al fostei guvernări, care se vede încolțit de reprezentanții noii guvernări și care imaginează un plan de o naivitate incredibilă: punând la care o răpire „amiabilă”, vrea să se folosească de aceasta nu doar pentru scoaterea din țară a unei importante sume de bani câștigată dubios, ci și pentru a obține recunoștința și prețuirea noilor puternici ai zilei. Jurnaliștii, care nu cunosc planul ascuns, participă cu entuziasm și se trezesc într-un mediu ostil și fără cele mai elementare mijloace de protecție. „Răpitorii” de ocazie pun planul în aplicare, numai că ceva neprevazut se întâmplă atunci: lucrurile iau o turnură serioasă, amatorii fiind înlocuiți de profesioniști. Evoluțiile îl iau prin surprindere pe chiar creierul planului, care începe să dea din colț în colț, înțelegând beleaua în care s-a băgat! Manipulatorul se oferă să regleze problema, se duce la Cotroceni, e aproape pe punctul să convingă la vârf de bunele sale intenții când ceva îl trădează. E arestat și lucrurile încep să capete o înfățișare dramatică. Se urmăresc mai multe filiere de negociere cu răpitorii, se reactivează foști colaboratori ai serviciilor de spionaj intrați în adormire după 1989, se face apel la bunăvoința unor guverne arabe cu care am avut relații cordiale pe vremuri. Criza trenează, până când se produce deznodămâtul fericit: ostaticii sunt eliberați, fără plata vreunei recompense, și primiți ca niște veritabili eroi. Treptat, se vehiculează suspiciuni legate de buna lor credință. De la organizator, tot mai bolnav, anchetatorii nu reușesc să scoată mare lucru. Între timp, principalul său colaborator, „ghid” al jurnaliștilor, fusese arestat de americani ca participant la răpire și condamnat ulterior la moarte de către irakieni. Ultima șansă de a afla adevărul despre răpire se spulberă atunci când principalul acuzat, eliberat din închisoare pentru a se trata de cancer, se evaporează de sub ochii celor câteva servicii secrete care ar fi trebuit să-l monitorizeze.
Și iată, acum, profilându-se o bombă cu efect întârziat: contrar declarațiilor, pentru eliberarea ostaticilor s-ar fi plătit o mare sună de bani. De unde? Din dispoziția cui? Pe baza căror reglementări legale? Întrebări la care va trebui să se răspundă iar cea mai tulbirătoare dintre acestea este dacă nu cumva prețul răscumpărării a fost chiar „fuga” lui Hayssam...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie