Într-un moment în care lupta anticorupție pare să se bucure de un sprijin unanim și când autoritățile sunt mai preocupate ca oricând ca să demonstreze Europei că România este decisă să sape adânc în solul afacerilor necurate pentru a scoate la lumină adevărul și vinovățiile, fostul șef al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor din Senatul anilor 1997-2000, Radu Ciuceanu, ridică vălul de pe una dintre cele mai tenebroase privatizări ale tranziției: afacerea Romtelecom.
Considerată la vremea respectivă o 'privatizare de succes' - ca și altele, la alte vremi - vânzarea operatorului național de telefonie n-a ridicat atunci, în mod straniu, prea multe semne de întrebare, nici pentru clasa politică și nici pentru presă. În fapt, o operațiune comercială între două state - România și Grecia - și nicidecum o privatizare în adevăratul înțeles al cuvântului -, transferul proprietății unui operator de 3,5 milioane de abonați către unul cu doar 1,5 milioane a fost însoțit de un artificiu care n-a sărit, pentru început, în ochii niciunuia dintre cei care și-au pus ilustrele semnături pe documentul respectiv - premier, ministru al Justiției, ministru al Apărării, ministru al Telecomunicațiilor, al Finanțelor, ministru al Privatizării, șef al FPS: și anume faptul că vânzarea se făcea printr-un intermediar cipriot (o societate offshore, cu un capital de 2000 dolari!) al cărui unic rost era să rețină un comision de zece la sută: nu mai puțin de 67,5 milioane de dolari! Sau că instituția căreia i s-a încredințat consultanța pentru privatizare a făcut această operațiune practic către un singur ofertant - cel grec - pentru aproape 10 milioane de dolari.
Nici până astăzi nu se știe cu precizie ce s-a întâmplat cu comisionul cipriot. Pentru că de încasat l-a încasat cineva, doar acesta era și rostul minusculei companii care a mijlocit tranzacția. Se știe însă că odată cu vânzarea Romtelecom, pentru un preț incredibil de mic față de acela al alt or operatori estici, culmea, după o infuzie masivă de capital, de la stat, pentru modernizare, costurile abonamentelor și convorbirilor telefonice au crescut spectaculos, în timp ce managementul noii companii s-a dezvoltat încredibil (de la unul - la 60 de directori!). Se mai știe că odată cu tranzacția s-a desființat Ministerul Telecomunicațiilor nu pentru că n-ar mai fi avut obiect al muncii, ci fiindcă fostul ministru își îndeplinesc misiunea.
Parcă lovită de o bombă cu neutroni, societății românești i-au trebuit aproape doi ani ca să se dezmeticească și să vrea să înțeleagă ce s-a întâmplat. Comisia de anchetă s-a constituit la Senat, dar nu și la Cameră, unde reprezentanții arcului guvernamental au considerat că ar fi o manifestare îndreptată împotriva privatizării în general.
Primul volum lansat de Radu Ciuceanu ('Rețeaua pierdută') readuce în atenție acest episod care, dacă nu vorbim una și fumăm alta, ar trebui să intre rapid în vederile curajosului DNA, pentru că, mai veche sau mai nouă, corupția are aceleași efecte asupra bazei societății. Și trebuie tratată la fel de exigent.
|