Ziarul personal Octavian Andronic
18 Oct 2021 - 03:53
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ăștia-s geniali, dom'le! Cum i-a făcut cineva așa de multifuncționali? Eu nu sunt așa de multifuncțional - a trebuit să apelez la serviciile secrete. Data viitoare îi așez într-un birou, alături de al meu și vedem cine îi aduce primii (pe ostatici - n.r.).'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 26 august 2009 Nr: 2844

Numărătoarea inversă

de Octavian Andronic

A început numărătoarea inversă a celor 100 de zile care ne despart de scrutinul prezidențial. Pentru prima dată în istoria de două decenii a restituirii democrației, această rundă de alegeri se desfășoară de sine stătătoare, desprinsă de "vagoanele" localelor sau legislativelor.

Dacă ar fi să ne luăm după litera Constituției, desemnarea președintelui ar trebui să fie aproape o formalitate, față de încărcătura de mize pe care o dețin legislativele, cele care desemnează configurația puterii din următorii patru ani. Președintele n-ar trebui să fie decât acel veghetor la corecta desfășurare a relațiilor dintre puteri și un mediator al eventualelor crize.

Că nu este așa, a fost evident încă de la prima rundă, din 1990, când, de altfel, Ion Iliescu a și configurat practic rolul și atribuțile președintelui, conferindu-le o anvergură considerabil mai mare decât cea constituțională.

În toate cele cinci runde mixte de până acum, candidații la Președinție au reprezentat "locomotivele" intereselor partidelor, situându-se constant în avantaj față de acestea în sondajele de opinie. O caracteristică a sistemului a fost aceea că atât sumele destinate campaniei cât și echipele au fuzionat adeseori, acționând ca un tot din care s-au extras oportunitățile.

Alegerile din Noiembrie sunt pentru prima dată o exclusivitate prezidențială. O primă caracteristică pe care analiștii o intuiesc deja este aceea că sumele care se vor cheltui cu acest prilej pentru campanie vor fi considerabil mai mari și vor bate toate recordurile de până acum. Obținerea funcției supreme reprezintă miza majoră a celor trei partide care își împart șansele și este de așteptat ca învingătorul să fie cel care va face jocurile ce urmează. Evident, principala bătălie se va duce între actualul președinte, a cărui candidatură este dictată de necesitatea supraviețuirii politice și șeful partidului cu care cel al lui Traian Băsescu împarte "grijile" unei guvernări destul de incomode, dar indispensabile pentru angrenarea logisticii electorale. Cu toate demersurile care dau drept sigură ruperea coaliției, aceasta va merge înainte, cel puțin până la alegeri. Soarta ei va fi hotărâtă de învingător. Dacă va fi Băsescu, acesta nu va ezita să-și pună în aplicare vechiul plan al alegerilor anticipate, care să-i confere posibilitatea formării unui guvern monocolor. Dacă va fi Geoană, cel mai probabil se va deschide portița unei alte coaliții, și aruncarea, din nou, a democraților în opoziție. Despre varianta Antonescu, oricât ar fi de simpatică, nu prea are rost să vorbim.

A început numărătoarea inversă și, odată cu ea, manevrele de finanțare a campaniei. Una dintre acestea rămâne rectificarea bugetară care alocă sume importante ministerelor sau departamentelor din care acești bani se pot scurge, prin clientela politică, spre bugetele de campanie.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie