Ziarul personal Octavian Andronic
22 Sep 2023 - 02:13
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Am rugat păsările domestice să fie ținute în curte și să nu intre în contact cu păsările migratoare''

Gheorghe Flutur, Ministrul Aviculturii

--

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 11 mai 2009 Nr: 2766

Nu-l subestimați pe Marian Vanghelie!

de Octavian Andronic

Multă, prea multă vreme, Marian Vanghelie a fost tratat în registru minor, făcându-se caz doar de incultura sa. Încercările de a-i frâna propensiunea spre nivelurile superioare ale partidului au fost stângace și nepotrivite. Suspendarea lui, în 2004, pentru nereguli comise la nivelul magazinelor pentru nevoiași s-a soldat cu o revenire a sa în forță, pe baza mandatului electoral și cu reintegrarea în structurile de conducere, când șefii și-au dat seama că nu au pe acolo un alt „motor” de forța lui. Relațiile sale cu conducerea directă au fost tensionate, pe baza faptului că un Dan Ioan Popescu, de exemplu, era suspendat la niveluri înalte, singurul adaptat să lucreze cu baza și să-i cunoască detaliile fiind tot Vanghelie. Aceste relații tensionate au încetat atunci când a reușit să pună mâna pe conducerea efectivă a celei mai importante organizații – chiar dacă nu și a celei mai eficiente. Încercarea sa de aunci de a „bate” mai sus s-a dovedit pripită și izbitura de zidul format din „aristocrația” de partid l-a readus  cu picioarele pe pământ. Pentru moment.

Marian Vanghelie este un personaj aparte în politica românească. El reprezintă o categorie ce se regăsește  în politica mai de pretutindeni, cea a activistului care pleacă de la bază și rămâne ancorat în problemele acesteia. A celui care își creează anturajul, nu plonjează în mijlocul său din  alte sfere. Este un paternalism de alt soi decât cel iliescian, de pildă. Unul cu identitate precisă în mediul pe care-l reprezintă. Și înzestrat cu un puternic instinct al dominării celor din jur, pe care-i selectează din categorii pe care se poate baza.

Odată cu excluderea din partid a lui Mădălin Voicu, Marian Vanghelie inaugurează o nouă etapă a carierei sale politice. Până acum a fost extrem de atent în a servi intereselor celor care să nu-l cenzureze în activitățile sale, oferindu-le suportul necesar combaterii concurenței interne. Mircea Geoană, ca președinte al partidului, reprezintă în acest moment interesele unui cerc de susținători situați la tablourile de comandă ale „milițiilor” locale. Sunt președinții organizațiilor județene cei pe care contează în disputa surdă cu alți veleitari din partid. Pentru Vanghelie a devenit limpede faptul că „portița” spre vârful partidului i-o poate deschide doar Geoană și s-a pus în totalitate în slujba lui. Politica sa a fost până acum aceea de a profita de participarea la guvernare prin plasarea oamenilor credincioși lui în poziții cheie din nivelurile de decizie. De aia s-a bătut pentru Interne, unde a reușit până la urmă să-și plaseze omul la celebra DGIPI. De aia s-a bătut și pentru vicepreședinția AVAS, unde l-a plasat ca vice pe unul dintre șefii economatelor din sectorul său, cu sarcina precisă de a strânge bani pentru campania prezidențială. Acum, Vanghelie se află în etapa epurărilor: și-a asumat sarcina  - acceptată tacit de Geoană – de a face curat în jurul acestuia. De a-i îndepărta pe criticii incomozi. De a liniști apele. De acum înainte „lucrurile murdare” din zona cadrelor vor fi în competența sa. Vanghelie îi pregătește lui Geoană calea spre președinție convins că numai în felul acesta va putea accede la vârful partidului, pe locul pe care acesta îl va lăsa liber.

Nu-l subestimați pe Marian Vanghelie! N-are el cultură generală, dar are cultul puterii.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie