Ziarul personal Octavian Andronic
29 Iun 2022 - 00:33
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Iliescu nu putea fi un Lukașenko sau un Hugo Chavez. Succesorul său ar putea fi!''

-- Vladimir Tismăneanu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 18 februarie 2009 Nr: 2433

Nu-i pace sub măslinii Coaliției...

de Octavian Andronic

Premierul Boc nuanțează: promisiunile electorale vor fi respectate atât cât permite economia! Cu alte cuvinte, deși v-am promis luna de pe cer, o să vă dăm ce se mai găsește pe pământ. Logic. Nu faptul că nu poți da mai mult decât ai e greșit, ci acela că atunci când îți dorești ceva nu te mai împiedici de logică și de realitate. Dar ăsta a devenit deja un lucru banal și mă îndoiesc de faptul că cei cărora li s-a vânturat prin fața ochilor momeala unei dublări a lefurilor sau a creșterii substanțiale a pensiilor mai cred în chestia asta, deși unii se mai agită.

Unul dintre efectele perverse ale crizei este acela că ea se amplifică, artificial într-o anumită proporție, pe baza proiecților pesimiste și a comportamentului retractil. Deja valul psihologic ne-a atins dur, înainte ca cel real să se abată asupra noastră. Pentru Guvern, este un moment ideal: în numele crizei se pot lua cele mai nerealiste și mai aberante decizii! Cine să le mai despice în patru? Bugetul este materialul didactic pe care chirurgul Boc face disecție și transplanturi inutile. Aproape niciun ministru nu a primit ceea ce a cerut. Într-un fel este chiar firesc. Niciodată banii nu vor fi destui - este o regulăă cu care se confruntă și cele mai avansate economii. Problema ține de o scală a necesităților reale și de pragul minim, sub care există amenințarea colapsului. Având în vedere larga majoritate de care dispune coaliția, procesul alocărilor bugetare ar fi trebuit să se desfășoare în deplină liniște și armonie. Iată însă că lucrurile nu stau așa. Sămânța de scandal vine de la fostul ministru Dragnea care lansează chiar un apel la nesupunere politică, invitând parlamentarii de Teleorman să nu voteze bugetul. Un asemenea comportament are o singură explicație: Dragnea a apucat-o deja pe traseul desenat de strategii de culise ai lui Băsescu: dezmembrarea treptată a PSD-ului, până la obținerea procentajului necesar pentru ca democrații să poată guverna singuri. Răgazul până la care Dragnea va face pasul, public, e scurt. Va urma o veritabilă hemoragie care-l poate lăsa pe Geoană în minoritate absolută, probabil chiar înaintea Congresului.

O altă problemă ține de joaca de-a austeritatea. Dl Boc a pornit vitejește la drum, tăind cu vorba în stânga și-n dreapta. Pentru a masca ceea ce adaugă. Crearea Ministerului Turismului, doar pentru a i se găsi doamnei Udrea o ocupație, mi se pare cea mai nerușinată mișcare pe care o face noua putere. Cu un buget cât al Camerei sau al Senatului, acest minister n-are alt rol decât să organizeze protocoalele în cursul cărora doamna ministru își etalează ignoranța și pretențiile fără acoperire, într-un moment în care turismul roânesc, privat sută la sută (însăși doamna ministru aflându-se, ca propietară de hoteluri, într-un oareșcare conflict de interese) nu are nevoie decât de un organism de reglemantare, nu de ditamai aparatul birocratic. De altfel, premierul n-a rezolvat nici măcar problema ciupercăriei de agenții guvernamentale, de care și-a dat seama că are nevoie pentru a-și planta oamenii de încredere de la Cluj.

Nu-i pace sub măslinii Alianței: de la apeluri la insubordonare și înjurături, se va ajunge curând la busculade și la reglări de conturi în stilul celor pe care le exersează de zor lumea interlopă...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie