Ziarul personal Octavian Andronic
24 Mai 2024 - 23:21
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați păcăliți ca, după șase ore de școală să veniți acasă patru ore, să vă faceți temele, ca apoi să vă întrebați unde v-a trecut copilăria?'

-- Traian Băsescu către elevi

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Friday 02 November 2007 Nr: 2069

Noua Romă își așteaptă cuceritorii

de Octavian Andronic

Probabil ca la această oră Bruxelles-ul este cel mai cosmopolit oraș de pe continent. Capitala politică a Europei a adunat nu doar un mare număr de funcționari internaționali provenind din toate cele 27 de țări membre, ci și o populație variată sosită din toate colțurile lumii în căutarea unei slujbe mai bune decât cea de acasa, sau a unui ideal. Nu doar în sălile de conferințe, ci pe mai toate străzile, limbile Terrei se întretaie într-un concert al dialogului neîntrerupt de vreo barieră.
România se aude tot mai des aici la Bruxelles. Nu numai în incantațiile nelipsiților cerșetori pe care i-am exportat până în cele mai îndepărtate colțuri ale Europei dezvoltate, ci în dialogurile curente, pe stradă sau în instituții. După aprecierile părintelui Patriciu, cel mai nou paroh din localitate (Patriarhia a cumpărat aici o biserică ce se află acum în faza de „dare în exploatare”) sunt circa 10.000 de români. Emigrați înainte și după 1989, stabiliți aici pe alte filiere, sau pur și simplu lucrând pentru agențiile Comisiei Europene. Au adus cu ei nu puține probleme, pe care încearcă să le rezolve în viața de zi cu zi, cerând și primind ajutor de pe unde se poate. Odată cu intrarea noastră în Uniune, numărul funcționarilor români a crescut exponențial. La reprezentanța condusă de ambasadorul Comănescu sunt 80 de angajați. Mai toate ministerele și-au trimis aici oameni pentru a înregistra și transmite acasă pulsul evenimentelor. Au trimis aici reprezentanți și marile firme din țară, care au înțeles că numai așa pot să fie pe fază într-o competiție economică tot mai acerbă. Dintre organizațiile neguvernamentale cea mai activă pare să fie, până la această oră, Uniunea Notarilor, care are deja un birou de reprezentare și este foarte activă în cadrul Consiliului Notarilor din Uniunea Europeană. Conștienți nu doar de importanța apărării propriilor interese (este, la această oră, o acută dispută la nivelul Comisiei Europene, în legătură cu liberalizarea operațiunilor care țin de tranzacțiile imobiliare), dar și de rolul social al profesiei lor, liderii Uniunii au avut inițiativa organizării unei seiuni de informare și dialog, intitulată „Porți deschise”, care s-a desfășurat marți, la sediul Reprezentanței României pe lângă Uniunea Europeană, în prezența unui mare număr de cetățeni, români și belgieni. Specialiștii români au prezentat date referitoare la cele mai frecvente probleme cu care se confruntă profesia de notar – cumpărarea unei case, divorțuri, succesiuni – răspunzând în același timp unor întrebări punctuale. A fost o seară cu adevărat de dialog, aplicat și competent, care l-a impresionat pe ambasadorul Lazăr Comănescu, care s-a felicitat  pentru inspirația de a fi gazda acestei reuniuni. Români și belgieni, deopotrivă, participanții au fost de acord că o astfel de inițiativă ar trebui urmată și de alte instituții, guvernamentale sau neguvernamentale, în acest fel făcându-se mai simțită prezența României în instanțele în care se făurește politica generală a Uniunii.
Noua Romă dorește, trebuie cucerită de forțele creatoare, pe care fiecare țară membră poate și trebuie să le pună în slujba progresului general.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie