Ziarul personal Octavian Andronic
22 Mar 2023 - 11:16
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ne dorim ca pe listele pentru alegeri să se răgăsească un număr cât mai mic de decedați'

-- Mioara Mantale, Prefect al Capitalei

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 18 august 2010 Nr: 3104

Nou născuți pentru a muri!

de Octavian Andronic

Spitalul este locul unde te duci să-ți cauți sănătatea, dar îți găsești sfârșitul. Este o definiție pe care ceea ce s-a întâmplat luni la maternitatea Giulești o întărește cu sigiliul vieții celor – deocamdată – patru copii nou născuți pentru a muri. S-a întâmplat ce s-a mai întâmplat și altădată. Anul trecut, un copil uitat în incubator s-a prăjit pur și simplu. De data asta un incubator defect și nesupravegheat a făcut explozie și a incendiat întregul salon în care se aflau copiii născuți cu probleme, ce ar fi trebuit să se afle tot timul sub observație. La momentul producerii dezastrului nu era nimeni cu ei și personalul a dat fuga să-și salveze pielea negândindu-se la cei pe care-i lasă în urmă.

Dacă aș fi ceva mai „intoxicat” de teoriile conspiraționiste, aș spune că a fost o chestiune deliberată, prin care sistemul sanitar lovit de subfinanțare, de tăieri salariale și de perspectiva șomajului a protestat împotriva politicii guvernamentale. Nu este așa. Un accident, este, până la urmă un accident și chiar dacă se vor găsi vinovați pentru a fi trași la răspundere acest lucru nu-i va readuce la viață pe micuții aflați deja într-o lume mai bună. Și nici nu va împiedica producerea altor accidente.

Aspectul major pe care-l ridică întâmplarea de la Giulești este situația generală dezastruoasă în care se află sistemul de sănătate românesc. De 20 de ani banii intră aici ca într-o veritabilă gaură neagră și nu produc nici o îmbunătățire. Nici personalul mai bine plătit (chiar dacă vorba vine) nu este mai atent și mai disponibil, nici aparatura luată pe bani grei prin licitații dirijate nu e scoasă din ambalaje pentru că nu au cum să o întrețină și nici cu ce, nici bolnavii nu sunt scutiți de a sta câte doi într-un pat și de a-și aduce de acasă medicamentele și hrana. Singura categorie care prosperă este aceea supergonflată a administrațiilor care împart și cheltuie banii fără nici un control, după bunul plac. Nu este de mirare că aproape continuu calitatea actului medical scade, că demnitarii care se mai îmbolnăvesc dau fuga în străinătate să se trateze (la recomandarea chiar a medicilor de aici!) și că de cele mai multe ori o internare într-un spital românesc devine sinonimă cu o condamnare. Spitalele se golesc treptat de medici și personalul care-și caută norocul în străinătate, unde pot câștiga mai bine și chiar ministerul le vine în ajutor ușurându-le formalitățile de obținere a documentelor necesare. I-aș îndreptăți, desigur, pe acei profesioniști care rezistă eroic în condițiile date, dar care nu pot să rezolve de unii singuri mulțimea de probleme cu care se confruntă. Din nefericire, toți cei care s-au perindat pe la conducerea ministerului – iar Sănătatea a avut cei mai mulți miniștri! – s-au mulțumit să încerce să facă câte o frântură de reformă, precum Cseke, dar toate acestea n-au constituit nimic mai mult decât clasica frecție la piciorul de lemn al bolnavului incurabil care este sănătatea. Nu problema banilor este cheia, ci modul în care sunt folosiți aceștia, iar sacrificiul micuților de la Giulești și tragedia părinților lor ar trebui să constituie semnalul declanșării unei acțiuni hotărâte în acest sens. Cu condiția unei minime voințe politice. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie