Ziarul personal Octavian Andronic
24 Feb 2024 - 11:18
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Presimt că voi afla în curând că domnul Tăriceanu a eliminat vizele Schengen pentru români, că a obținut aderarea României la NATO și că a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper să nu aflu și că are o vilă la Cornu''

-- Adrian Năstase

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

luni 05 septembrie 2005 Nr: 1669

Nostalgia tandemului

de Octavian Andronic

Primul tandem (de tip nou - pentru că și mai înainte de '89 a funcționat un tandem celebru) de după revoluție a fost format de Ion Iliescu și Petre Roman. Primul avea reputația unui activist luminat, care tocmai datorită neconcordanței cu viziune dogmatică, tradițională fusese marginalizat și suspectat de a fi dorit să ia puterea, cel puțin în perspectiva zvonului că ar fi fost coleg și prieten cu Gorbaciov. Deși retras din prima linie de un număr buni de ani, numele lui Iliescu circulă ca posibil reprezentant al unei perestroici în care românii vedeau atunci unica posibilitatede a se desprinde de fundamentalismul național-socialist. Cel de-al doilea a apărut din vălmășagul revoluției datorită pulovărului său devenit celebru și limpezimii mesajului său, într-un moment în care majoritatea era derutată și incapabilă să sesizeze direcția reală a evenimentelor. Cei doi au devenit, treptat, un fel de efigie a Revoluției și majoritatea românilor, aspiranți la un altfel de viață, ruptă de tradiția ceaușistă dar nesubsumată demersului neclar și agresiv al 'istoricilor', le-a acordat încrederea sa la primele alegeri libere din '90, văzând în combinația dintre experiența și luciditatea celui vârstnic și hotărârea și determinarea celui tânăr o garanție a împlinirii aspirațiilor sale. Cele două personaje s-au dovedit însă curând a fi mai puțin compatibile decât se părea. A contribuit major la distanțarea și ruperea lor finală acțiunea unor anturaje antagonice din plecare, fiecare dornic să obțină partea leului din puterea care făcea parte din aura celor doi. Ruptura a fost dramatică și aproape categorică (politica nu lucrează însă cu superlative, mai ales când e vorba de calea spre viitoare compromisuri) și a marcat evoluțiile anterioare ale celor doi, situându-i pe baricade politice adverse. Destinul lor s-a asemănat, într-un fel, prin modul brutal în care au fost înlăturați de la comenzile formațiunilor pe care le-au creat și condus de unele forțe politice care i-au considerat, în cele din urmă, piedici în calea progresului. Iată-i, după aproape o duzină de ani în care n-au mai comunicat decât prin presă, din nou alături, umăr la umăr, în încercarea de a crea un pol social, dincolo de formula strict organizatorică a politicii. Ideea a fost lansată aproape simultan, dovedind ea însăși tendința de reapropieri dintre doi actori politici aflați în situația de a pierde contactul cu auditoriul. Iliescu și Năstase sunt dispuși să mute reprezentația din sălile cu acustică perfectă și decoruri și decorațiuni stilate, pe 'butoaiele' (străzii în speranța că spectacolul va deveni mai accesibil celor care nu mai au bani de 'teatru politic' ori sunt dezamăgiți de calitatea spectacolelor.
Ce succes va avea această încercare - e încă prematur să încercăm să estimăm. Este, însă, cert că cel puțin dl. Iliescu rămâne preferatul unui eșantion important și că refacerea tandemului istoric ar putea contribui la consolidarea acestuia. Până a avea un cuvânt de spus în viitoarele regrupări de forțe, mai este însă cale lungă.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie