Zău că nu s-a jucat până acum o comedie mai lipsită de haz ca asta, a negocierilor dintre partide, pentru desemnarea unui premier.
Constituția a devenit o cârpă de șters pe jos, pe care fiecare o citește cum vrea: pe dos, pe față, într-o parte. Și extrage de acolo concluziile care-i convin, fără ca cineva să mai știe dacă există și o variantă corectă.
Cu atât mai mult cu cât Curtea Constituțională dă în ultima vreme sentințe rabinice, care să mulțumească – sau să nemulțumească - pe toți.
Deși Traian Băsescu și-a făcut cunoscute cu mult timp înainte intențiile, politicienii nu renunță la joaca lor de-a premierul, pierzând timp prețios pe când criza avansează, cu pași hotărâți într-o direcție din care nu va mai putea fi deturnate, oricât de tehnocrați vor fi membrii viitorului Executiv.
Deocamdată se joacă sârba pe loc, avându-l ca unic spectator pe domnul președinte. Social- democrații îi invită la negocieri pe liberali ca să-și laude reciproc cravatele, alese, din curtoazie, de culoarea adversarilor.
Delegațiile stau cuminți față în față și-și recită partiturile.
Geoană spune că n-ar vrea, dar e obligat de electorat să nu renunțe la funcția de premier.
În rest se poate negocia aproape orice, numai sa ajungă la guvernare.
La rândul lui, Tăriceanu spune că și pe el îl obligă tradiția partidului și ideea de continuitate să rămână în fruntea viitorului guvern și că, la rândul lor, liberalii pot negocia orice, cu excepția taxei unice care a adus atâta fericire poporului.
Băsescu mustăcește și-l trimite pe Turcan să-i mai aducă o sticlă de whisky, cât discută băieții săi, democrații, cu foștii colegi din FSN.
Din nou, față în față, vechii emanați și cei mai noi. Geoană reia idea, să nu se piardă pe drum: și Băsescu, tatăl vostru, a recunoscut că noi suntem câștigătorii morali ai alegerilor.
Deci, funcția de premier e a noastră.
Vă dăm și vouă ceva, numai să ieșim odată la guvernare.
Boc se ridică în picioare, ca să fie auzit de toată lumea și spune: ba, pardon, pe-a mamei dumneavoastră: noi suntem câștigători la mandate și nu putem renunța la funcția de premier, că ne bate la fund președintele.
Dar putem să vă dăm vouă câte mandate de ministru vreți, ca să deblocăm odată situația. Băsescu a terminat sticla și-l trimite pe Lăzăroiu după încă una.
Urmează negocierea dintre liberali și democrați.
Din nou, față în față Alianța D.A., ca-n vremurile frumoase de acum patru ani.
Țineți minte că în 2004 aveam o paritate de 1,5 la 1 – zice Tăriceanu, și de-aia am fost numit eu premier.
De data asta PNL-ul a crescut foarte mult și, în plus, are de două ori mai multă experiență la guvernare decât voi.
Așa încât dacă vreți să ne punem din nou pirostriile, n-o putem face decât cu noi pe post de mire!
Iar voi ați fi o mireasă destul de arătoasă...
Boc sare în picioare, pentru a putea fi văzut și de cei din rândul doi.
S-avem pardon, dar așa ceva nu se poate.
Știți foarte bine că funcția de premier este singurul lucru nenegociabil din aceste negocieri. Așa că fiți înțelepți și hai să guvernăm din nou împreună, că ați văzut ce bine era când ne înțelegeam.
Între timp, din cabinele toaletelor de la Palatul Parlamentului se aud vocile lui Hrebenciuc, Videanu și Rușanu care își aruncă, din spatele ușilor, ofertele: dau Finanțe pe Externe.
Luați voi Armata și luăm noi Agricultura.
Ba, pardon, Mediul e al nostru, că voi ați avut deja Internele...
În biroul prezidențial, Ungureanu și Maior stau cuminți în fotolii și ascultă la tehnica instalată în sala de negociere de băieții lor.
Băsescu i se adresează, glumeț, lui Stănișoară: ce părere ai de fraierii ăștia, domnule prim-ministru?