Pânã la deznodãmântul de luni, când forul colectiv de conducere al PSD i-a retras sprijinul politic, Gabriel Oprea pãrea a fi unul dintre oamenii forte ai partidului. Poate cel mai „forte” – pentru cã altminteri nu înþeleg de ce a fost desemnat ca beneficiar al primei opþiuni la împãrþirea portofoliilor ministeriale.
Având prioritate, PSD-ul a uimit pe toatã lumea optând, în locul mãnosului portofoliu al Transporturilor, prin care vor veni cei mai mulþi bani europeni în perioada urmãtoare, pentru banalul portofoliu al Internelor! Singura explicaþie de dat naivilor ar fi fost cã PSD-ul doreºte, mai mult decât orice altceva, sã contribuie la reformarea instituþiilor din subordine, având ca principal obiectiv lupta împotriva corupþiei ºi a infracþionalitãþii. Or dacã aºa stãteau lucrurile, Oprea nu putea sã fie cel mai potrivit personaj de plasat în vârful unei organigrame colcãind de interese ºi complicitãþi. Nu era nici Voicu, contracandidatul sãu, cel susþinut de Vanghelie, dar la prima vedere Oprea avea mãcar o altã anvergurã – ca de la cartierul Ferentari la judeþul Ilfov. Pe ce se baza forþa lui Oprea ºi poziþia sa, superioarã unor activiºti cu vechime ºi pretenþii? S-a vehiculat ideea cã unul dintre criteriile puse în funcþiune pentru selectarea viitorilor demnitari ar fi fost forþa organizaþiilor locale ºi rezultatele obþinute de acestea. Or Ilfovul, condus de Oprea, nu înregistrase altceva decât eºecuri în serie, atât la locale cât ºi la parlamentare, unde ponderea sa scãzuse în mod simþitor. Atunci?
Gabriel Oprea a apãrut pe eºichierul politic practic din neant. ÃŽn 2001 el a fost numit prefect al Capitalei, fiind selectat de la Agenþia Domeniilor Statului. I-a atras atenþia lui Nãstase prin stilul sãu militãros – provenea din cadrul armatei – ºi prin talentul de a executa ordine ºi de a raporta conºtiincios. ÃŽn cãutarea unei echipe proprii, pe care sã o opunã „veteranilor” din partid, Nãstase l-a stimulat ºi l-a promovat, fãcându-l secretar de stat la Administraþie, dându-i ºi atribuþii importante pe linie de partid. Fire pragmaticã, cu un bun instinct al afacerilor, Oprea ºi-a folosit poziþia pentru a prospera, într-un demers care nu þinea cont de diferenþele de ideologie sau de apartenenþã politicã. ÃŽncã de pe atunci, legãturile sale cu Compania Cocoº-Bittner-Petrache au condus spre aranjamente profitabile care au sporit averea generalului în mod substanþial. ÃŽn paralel, acesta nu a neglijat latura intelectualã a imaginii sale, obþinând felurite diplome ºi titluri academice care l-au adus în paradoxala situaþie de a deveni îndrumãtorul unor doctoranzi de talia fostului ºef al SRI, Timofte. Cei patru ani de Opoziþie au fost folosiþi intensiv pentru consolidarea propriului statut ºi pentru racolarea unui grup propriu – printre aliaþii sãi de nãdejde numãrându-se influentul primar al Sectorului 2, Onþanu, preºedintele Consiliului Judeþean Vrancea, Marian Opriºan, ºi alþi câþiva lideri cu greutate. Conflictul cu Marian Vanghelie ºi cu gruparea acestuia avea, însã, sã fie piatra de încercare a demersului sãu: învingãtor în runda pentru desemnarea ministrului de Interne, Oprea a pierdut la scor în incidentul „Vulpea”, pe care primarul Sectorului 5 l-a speculat la maxim.
Cariera politicã la vârf în PSD a lui Oprea pare a se fi zdrobit la impactul cu suspiciunile majore pe care le-a generat comportamentul sãu arogant. Toatã lumea s-a întrebat pe ce se bazeazã, iar unicul rãspuns pare sã fie acum: „Bãsescu”. Oprea a întinat nobilele aspiraþii social-democrate de a controla o parte a fluxului de informaþii secrete prin Ardelean. Acest lucru nu-i poate fi iertat. Va fi, probabil, exclus ºi din partid. Chiar dacã va fi recuperat de o altã formaþiune, el nu mai poate servi pe nimeni. ÃŽn afarã de sine.