Ziarul personal Octavian Andronic
22 Iul 2024 - 04:45
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Ăștia-s geniali, dom'le! Cum i-a făcut cineva așa de multifuncționali? Eu nu sunt așa de multifuncțional - a trebuit să apelez la serviciile secrete. Data viitoare îi așez într-un birou, alături de al meu și vedem cine îi aduce primii (pe ostatici - n.r.).'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 14 January 2009 Nr: 2404

Necunoscutele "afacerii Oprea"

de Octavian Andronic

Până la deznodământul de luni, când forul colectiv de conducere al PSD i-a retras sprijinul politic, Gabriel Oprea părea a fi unul dintre oamenii forte ai partidului. Poate cel mai „forte” – pentru că altminteri nu înțeleg de ce a fost desemnat ca beneficiar al primei opțiuni la împărțirea portofoliilor ministeriale.

Având prioritate, PSD-ul a uimit pe toată lumea optând, în locul mănosului portofoliu al Transporturilor, prin care vor veni cei mai mulți bani europeni în perioada următoare, pentru banalul portofoliu al Internelor! Singura explicație de dat naivilor ar fi fost că PSD-ul dorește, mai mult decât orice altceva, să contribuie la reformarea instituțiilor din subordine, având ca principal obiectiv lupta împotriva corupției și a infracționalității. Or dacă așa stăteau lucrurile, Oprea nu putea să fie cel mai potrivit personaj de plasat în vârful unei organigrame colcăind de interese și complicități. Nu era nici Voicu, contracandidatul său, cel susținut de Vanghelie, dar la prima vedere Oprea avea măcar o altă anvergură – ca de la cartierul Ferentari la județul Ilfov. Pe ce se baza forța lui Oprea și poziția sa, superioară unor activiști cu vechime și pretenții? S-a vehiculat ideea că unul dintre criteriile puse în funcțiune pentru selectarea viitorilor demnitari ar fi fost forța organizațiilor locale și rezultatele obținute de acestea. Or Ilfovul, condus de Oprea, nu înregistrase altceva decât eșecuri în serie, atât la locale cât și la parlamentare, unde ponderea sa scăzuse în mod simțitor. Atunci?

Gabriel Oprea a apărut pe eșichierul politic practic din neant. În 2001 el a fost numit prefect al Capitalei, fiind selectat de la Agenția Domeniilor Statului. I-a atras atenția lui Năstase prin stilul său milităros – provenea din cadrul armatei – și prin talentul de a executa ordine și de a raporta conștiincios. În căutarea unei echipe proprii, pe care să o opună „veteranilor” din partid, Năstase l-a stimulat și l-a promovat, făcându-l secretar de stat la Administrație, dându-i și atribuții importante pe linie de partid. Fire pragmatică, cu un bun instinct al afacerilor, Oprea și-a folosit poziția pentru a prospera, într-un demers care nu ținea cont de diferențele de ideologie sau de apartenență politică. Încă de pe atunci, legăturile sale cu Compania Cocoș-Bittner-Petrache au condus spre aranjamente profitabile care au sporit averea generalului în mod substanțial. În paralel, acesta nu a neglijat latura intelectuală a imaginii sale, obținând felurite diplome și titluri academice care l-au adus în paradoxala situație de a deveni îndrumătorul unor doctoranzi de talia fostului șef al SRI, Timofte. Cei patru ani de Opoziție au fost folosiți intensiv pentru consolidarea propriului statut și pentru racolarea unui grup propriu – printre aliații săi de nădejde numărându-se influentul primar al Sectorului 2, Onțanu, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și alți câțiva lideri cu greutate. Conflictul cu Marian Vanghelie și cu gruparea acestuia avea, însă, să fie piatra de încercare a demersului său: învingător în runda pentru desemnarea ministrului de Interne, Oprea a pierdut la scor în incidentul „Vulpea”, pe care primarul Sectorului 5 l-a speculat la maxim.

Cariera politică la vârf în PSD a lui Oprea pare a se fi zdrobit la impactul cu suspiciunile majore pe care le-a generat comportamentul său arogant. Toată lumea s-a întrebat pe ce se bazează, iar unicul răspuns pare să fie acum: „Băsescu”. Oprea a întinat nobilele aspirații social-democrate de a controla o parte a fluxului de informații secrete prin Ardelean. Acest lucru nu-i poate fi iertat. Va fi, probabil, exclus și din partid. Chiar dacă va fi recuperat de o altă formațiune, el nu mai poate servi pe nimeni. În afară de sine.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie