Evident cã pentru funcþiile care presupun cunoaºterea ºi înþelegerea mecanismelor ºi nevoilor unei comunitãþi, cei mai calificaþi ar trebui sã fie oamenii locului. Aºa se întâmplã, de cele mai multe ori, în special în micile localitãþi. Rareori – ºi doar datoritã unor calitãþi deosebite, - cei veniþi de prin alte pãrþi reuºesc sã câºtige încrederea cetãþenilor. Iar pentru asta trebuie sã facã, deobicei, mai mult decât ar face un localnic.
Nu neapãrat ceea ce scrie pe documentul de identitate la locul naºterii e important. Ci modul în care respectivul este asimilat, sau îºi asimileazã principiile ºi formele de manifestare ale unei comunitãþi.
Cea mai complicatã problemã o ridicã, din acest punct de vedere, Capitala. Este mediul cosmopolit în care se amestecã lume de toate soiurile ºi unde identitatea de „bucureºtean” este greu de definit. Poate doar în cazul mahalalaelor, unde stabilitatea a fost mai mare decât în alte pãrþi. Este greu de ºtiut care este procentul celor nãscuþi ºi crescuþi din pãrinþi ºi bunici bucureºteni, care îºi reprezintã locul naºterii prin coordonate identitare. Marile oraºe sunt, tot mai mult, adãposturi de mai lungã sau mai scurtã duratã pentru cei care îºi cautã o soluþie de viaþã mai confortabilã ºi, oricum, mai apropiatã de locul de muncã. ÃŽn acest amestec pestriþ poþi face cu greu portretul-robot al candidatului la funcþia de primar. General. De primar al primarilor. Dacã în cazul sectoarelor lucrurile sunt mai simple, putându-se realiza o relaþie mai directã ºi mai stabilã între cetãþean ºi purtãtorul mesajelor sale, la nivel metropolitan lucrurile sunt diferite. Asist la o dezbatere, un început de dezbatere, pe tema neaoºismului. ÃŽntâmplarea - sau nu ea? - face ca independentul Sorin Oprescu sã fie cam primul primar general - dacã va fi ales - care se poate lãuda cu rãdãcinile sale dâmboviþene. Halaicu nu ºtiu exact de pe unde era, Ciorbea venea din Þara Moþilor, Lis nu se definea prea clar, iar Bãsescu ancorase aici din Dobrogea natalã. Videanu este bãrãgãnean, iar Blaga - cel care i se opune, teoretic, lui Oprescu - este ardelean. Cât poate sã cântãreascã acest fapt în balanþa alegerilor de la 1 Iunie? Cum poate prevala adaptabilitatea lui Oprescu în faþa pragmatismului domol al lui Blaga? Sau viceversa.
Cred, cã pânã la proba contrarie, principalul test îl constituie limba. Adicã limbajul. Va avea avantaj, în general, cel care vorbeºte cel mai pe înþelesul alegãtorilor. Pânã la viitoarele fapte, conteazã vorbele. Aici Oprescu pare sã fie în avantaj. În avantaj e ºi Orban, lui însã îi lipsesc alte câteva lucruri. "Vorba dulce" i-a adus lui Bãsescu douã mandate de primar general ºi modelul sãu ar putea sã fie unul care sã-l dezavantajeze pe candidatul pe care-l susþine. În acest caz, dincolo de eventualitatea de a avea, pentru prima datã, un primar bãºtinaº, Bucureºtiul continuã sã-l aºtepte pe "omul providenþial", care sã-l scoatã din criza de creºtere.