Ziarul personal Octavian Andronic
18 Mai 2024 - 04:47
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Trebuie să se termine odată cu aceste mizerii și Șantajuri!''

-- Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Saturday 13 March 2010 Nr: 2999

Năstase reales

de Octavian Andronic

Nu știu cât de mult regretă Adrian Năstase retragerea din cursa pentru președinția partidului. Știu însă că a făcut o mutare de șah inteligentă, un „sacrificiu” care îl pune într-o poziție de așteptare favorabilă, în contextul unor evenimente viitoare.

Se știe, din atletism sau din ciclism, că cea mai avantajoasă poziție este cea din spatele celui care se află la conducerea plutonului, de unde se poate alege cel mai bine momentul atacului decisiv. Nu știu când și dacă va fi cazul ca Năstase să atace decisiv. În acest moment, însă, președinția Consiliului Național, pe care și-a păstrat-o în condițiile unui vot deschis pe care l-a câștigat fără emoții, îi permite să facă ce știe mai bine: să organizeze și să facă să funcționeze mecanismul partidului. Un mecanism aflat în pană de idei și de „combustibil” încă de la alegerea lui Geoană, care l-a considerat un apendice lipsit de importanță. De aceea sediul din Ion Ionescu de la Brad a fost atât de puțin frecventat de liderii partidului, în ultimii ani, unii dintre ei uitând, practic, drumul până acolo. Totul s-a concentrat în jurul „centrului vital” din Kisseleff, unde trona șeful și unde dădeau buzna reporteri și echipe de filmare. În toată această perioadă PSD-ul a funcționat ca un guvern fără ministere, activitatea concentrându-se în anticamera premierului, unde se țineau și ședințele și unde se luau hotărâri prin ordonanțe simple care nu mai treceau prin forurile colective. Fără să aibă pretenții explicite, Mircea Geoană a ajuns să guverneze într-un mod dictatorial catifelat, prin „inelul” său de interese.

Nu că Năstase ar fi procedat, când era șef suprem, altfel, dar el știa măcar să păstreze aparențele. Autoritatea sa era una reală, sprijinită pe faptul că în contextul respectiv putea să ceară, având ce oferi. De data asta se află într-o situație complet diferită. Pentru a putea urni mașinăria de partid va trebui să învingă, în primul rând, inerția aparatului, aflat în plină hibernare de opoziție. Apoi, va trebui să manevreze cu grijă pentru a nu stârni, la vârf, suspiciuni de depășire a atribuțiunilor din”fișa postului”. Ponta e el nou, dar e ambițios și, vorba maică-sii, dornic să se umfle în pene. Recunoștința față  de Năstase, care l-a selectat și l-a introdus pe traiectorie este o povară, pe care va trebui să și-o asume sau să o depășească pentru a-și asigura libertatea de mișcare. Dealtfel, cred că relația Ponta-Năstase este prima ecuație din problematica pe care o implică viitorul partidului și de modul în care va fi rezolvată, depind multe. Deocamdată Ponta e interesat să-l lase pe Năstase să-și manifeste talentele organizatorice, deoarece el nu e nici dispus și nici dotat să se consume cu așa ceva. Este de preferat să se rezume la rolul de șofer al unui automobil în ale cărui măruntaie se va băga, în salopetă, Năstase pentru a strânge șuruburi și a destupa țevi, făcându-l să funcționeze, decât să-și complice existența cu altfel de amănunte.

Pentru PSD, în tentativa sa de revenire la putere, demersul esențial rămâne cel organizatoric. Adică acela care i-a dat și în trecut forța de a controla tabloul politic general și care a fost moștenit de la artizanii formați în trecutul regim, în care acest segment era cel mai performant.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie