Ziarul personal Octavian Andronic
13 Aug 2022 - 22:07
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Și-și!

-- Adrian Năstase, răspunzând la întrebare: "Demisie sau demitere?"

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 08 iunie 2007 Nr: 1970

Năstase între D(N)A și NU(P)

de Octavian Andronic

Mucalit, așa cum se dezvăluie celor din jur atunci când nu poartă, de la tribună, mesajele partidului său, Lucia Bolcaș a spus, la recenta reuniune de la Inter : ‘De câte ori e chemat la DNA, Năstase mai lansează o carte’.
Nu știu dacă este vreo legătură între frecvența invitațiilor pe care i le adresează procurorii și râvna cu care fostul premier își așterne pe hârtie opera. Cert este că, de când e mai puțin solicitat de politica activă, reușește să-și dedice mai mult timp meditației și creației, reluând un fir activ abandonat, mai mult sau mai puțin, odată cu intrarea în malaxorul politicii.
A fost lume multă la lansarea cărții sale, miercuri, la Inter. Ba, chiar m-am întrebat, dacă nu cumva a fost mai multă decât dacă ar fi fost în continuare prim-ministru sau, așa cum era programat, președinte. Cu siguranță, însă, compoziția a fost alta. Mai puțini cei veniți din obligație sau din interes și mai mulți cei mânați de curiozitate, dacă nu chiar din simpatie.
Adrian Năstase este un caz. Un caz ce poate fi studiat și analizat pentru a se trage învățăminte. Cazul unei persoane dotate de la natură cam cu tot ce trebuie, care și-a urmat traseul realizării cu atenție și cu calm, ajungând în cele din urmă la vârf. Aici, însă, aerul tare și aerele asistenței i-au jucat feste. I-au exarcerbat orgoliul, l-au făcut să piardă uneori măsura și să creadă că totul i se cuvine. A fost ‘ajutat’ de o întreagă cohortă de ‘prieteni’ și colaboratori pe care nu întotdeauna a știut să-i selecteze și să-i judece. A devenit ostatic al unei poziții și al unor gesturi care nu i se potriveau. A dorit prea mult să joace un rol, pentru a-l putea interpreta cu naturalețe. Pe acest fond, declinul a fost iminent. Și salvator, poate. Pentru că după doi ani de penitență, confruntat cu lichelismul celor care-i jurau dragoste eternă și cu adversitatea celor pe care i-a călcat pe bătături, bătând drumul accidentat al Canossei DNA-ului (de el înființat!), Adrian Năstase are toate șansele să redevină el însuși. O spune însăși percepția publică în care aversiunea sau ostilitatea fac tot mai mult loc nostalgiei după prestațiile sale de calitate ca om politic. Ieșind din tablou, Năstase a lăsat un gol pe care nici unul dintre personajele actuale nu reușește să-l umple. Obstinația cu care este urmărit și șicanat, pe motive cel mai adesea derizorii, alimentează sentimentul de compasiune al unui public sensibil la nedreptele tratamente. Odată cu răgazul necesar pentru a se apleca asupra cărților, pe care le iubește, poate, cel mai sincer, Adrian Năstase își croiește, cu răbdare și tactul de altă dată, revenirea. Această carte e un pas. Vor urma și alții. Pentru că revenirea sa începe să devină o necesitate a echilibrului. Iar pe măsură ce va învăța lecția relațiilor interumane, pe măsură ce va înțelege că nu toți dușmanii îți sunt dușmani și nu toți prietenii prieteni, Năstase va recăpăta forța de a-și rescrie și destinul. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie