Ziarul personal Octavian Andronic
24 Mai 2024 - 23:33
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Până acum am învățat trei cuvinte românești: lapte bătut, ciorbă de burtă; pe al treilea nici nu îndrăznesc să-l scriu...

-- Bayer Zsolt, ziarist maghiar cu interdicție de a intra în România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Thursday 03 April 2008 Nr: 2186

NATO la București

de Octavian Andronic

George Bush e la București. Pentru a doua – și ultima oară. Președintele american este deja un „fost președinte”. America nu prea mai este interesată de ce face el. E interesată mai ales de rezultatul meciului Obama – Hillary. Unul dintre ei va fi – aproape sigur – viitorul președinte. Misiunea lui Bush Jr. S-a cam încheiat. Mai are câte ceva de reglat cu Afganistanul. N-ar vrea să lase în urmă un al doilea Vietnam (mai ales că Irakul are șanse mai mari). Trebuie însă să-i convingă pe europeni să mai contribuie și ei cu câte ceva la cruciada antiteroristă.
Bush a venit la București cu o agendă cât se poate de clară. Proiectul principal îl constituie Afganistanul. Apoi primirea de noi membri. Jocurile sunt deja făcute. Bush a spus-o și la Kiev și la CEC. Alianța se lărgește, în cel de-al treilea val cu încă trei membri. Toți din Balcani. Congresul Statelor Unite n-a mai avut obiecții, cum a avut la prezența noastră în primul val, de la Madrid. Atunci nu contam prea mult. Au trebuit să vină evenimentele din Iugoslavia ca să se considere necesară prezența noastră. Valul actual are o semnificație aparte: izolarea Serbiei. Aceasta va rămâne, practic, singură, mai ales dacă și pentru Bosnia și Herzegovina și Muntenegru se va găsi o soluție în viitorul apropiat. E drept că, deși Bush zice că le lasă ușa deschisă, sârbii n-au manifestat încă intenția de a intra în organizația care i-a bombardat fără motiv în 1999 și le-a răpit o provincie istorică. După cum pare să nu aibă vreo importanță faptul că în Ucraina procentul celor care nu doresc să adere trece de 60%. NATO îi vrea pe ucrainieni, și nu din prea multă dragoste și încredere, ci din același calcul al izolării. A Rusiei, de data asta. Paradoxul situației este că Ucraina este, practic, somată să se alăture Alianței, iar președintele ei încurajat să facă acest lucru chiar fără sprijinul națiunii. Iuscenko se gândește și la referendum, dar abia după ce la București i s-ar adresa Ucrainei invitația de alăturare. Cu Georgia lucrurile sunt mai complicate. „Revoluțiile portocalii” și-au arătat urzeala occidentală și situația din cele două țări e departe de a fi limpede și convingătoare pentru liniștea Alianței. Nici cu cei trei nou veniți lucrurile nu sunt prea clare: Grecia se va opune, atâta timp cât macedonenii nu renunță la nume. Fără îndoială, reuniunea actuală va fi cea mai puțin lineară, mai calmă reuniune la vârf a Alianței. Nemții nu-i vor pe ucrainieni și e limpede de ce: pentru ei relația cu Rusia e mai importantă decât izolarea lui Putin. Și este foarte probabil că situația se va lămuri – dacă se va lămuri – abia după Summit, la Soci.
Până atunci lucrurile vor merge înainte, cu o Românie gazdă primitoare și făcând mari eforturi ca lucrurile să meargă bine. Este marea miză românească, și pentru asta s-au făcut eforturi umane și materiale care depășesc cu mult bugetul oficial.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie