Ziarul personal Octavian Andronic
29 Mar 2024 - 11:20
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Presimt că voi afla în curând că domnul Tăriceanu a eliminat vizele Schengen pentru români, că a obținut aderarea României la NATO și că a finalizat glorios negocierile cu UE. Sper să nu aflu și că are o vilă la Cornu''

-- Adrian Năstase

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 31 august 2005 Nr: 1665

Moștenirea otrăvită a lui Ionuț Popescu

de Octavian Andronic

Ionuț Popescu se înscrie în categoria teoreticienilor pe care factorii politici îi atrag în cursă sperând să se ajute cu ei, iar dacă nu, să îi arunce la 'lei' pe post de responsabili ai insucceselor. Breasla gazetărească a dat până acum țării doi miniștri. Primul a fost Ilie Șerbănescu, împins de societatea civilă în funcția de ministru al Reformei sub Ciorbea, calitate în care nu a reușit nici măcar să aibă un birou, darmite să mai și reformeze ceva. Așa încât la 'reformarea' Guvernului și trecerea premierului la munca de jos, în calitate de responsabil cu petițiile la sediul PNȚCD, Ilie Șerbănescu l-a însoțit, nelăsând în urmă vreo amintire. S-a întors la uneltele sale, marcat de acest eșec, ale cărui consecințe se mai resimt și astăzi în lipsa de aplomb a demonstrațiilor, altădată atât de sclipitoare.
Cu Ionuț Popescu lucrurile stau oarecum diferit. Pe el nu societatea civilă l-a împins în față, ci mentorul său Stolojan, și el ministru al Finanțelor în cel de-al doilea guvern Roman, din care s-a cerut singur afară, neașteptând, ca Ionuț Popescu, să fie remaniat. Ministrul fost ziarist a sacrificat totul pe cartea liberală a cotei unice de impozitare, ai cărei beneficiari erau, teoretic, alegătorii PNL-ului. Numai că impactul scoaterii la suprafață a unor venituri s-a lăsat așteptat, măsura neremarcându-se decât prin relaxarea fiscală a celor cu lefuri mari. Golul creat s-a cerut acoperit cu ceva și atunci, ca în povestea cu țiganul care ajunge împărat și o belește mai întâi pe maică-sa, fostul (și viitorul?) jucător la Bursă s-a gândit să-i jecmănească nițel pe cei cu care lucrase până atunci cot la cot. N-a ieșit nici din asta mare lucru și atunci ce s-a gândit Ionuț Popescu? Ia să-i belim noi pe micii întreprinzători! Și a majorat (dublat) cota de impozitare la microîntreprinderi - motorul dinamic al unei economii libere. N-a fost, bineînțeles, suficient. Și atunci, cu limbă de remaniere, fostul ministru a lansat o altă idee generoasă: dacă nu reușim altfel, să-i atingem pe obraznicii de microîntreprinzători unde-i doare mai tare: la salarii.
Și așa a apărut ideea ca microîntreprinderile să aibă, obligatoriu, cinci salariați. De la care Ministerul Finanțelor să ia grosul dărilor. Nu conta statutul de microîntreprindere - unde baza o constituie cei care lucrează singuri sau în familie. Au/n-au de lucru, aceștia vor trebui să angajeze de-acum cinci oameni, sau să moară. Deși efectul e același și în prima variantă.
Este moștenirea otrăvită pe care o lasă Ionuț Popescu lui Sebastian Vlădescu și unui guvern în criză de venituri sigure. Pe care doar salariile și benzina le aduc. În rest, trebuie muncit pentru colectare, și cine să facă asta? Armata de zeci de mii de oameni ai finanțelor? Să fim serioși! Aceștia sunt atât de ocupați cu șpaga - vorba dlui Bodu, încât nu le arde de prostii.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie