Iată că, la mai bine de zece ani după prima semnare, tratatul cu Rusia a fost definitiv parafat la București de către ministrul rus de Externe. Există diferențe notabile și în text și în semnături. Chiar dacă astăzi 'actorii' români sunt aceiași (Iliescu președinte și Năstase - atunci ministru de Externe), iar cei ruși nu, pentru că la Kremlin țarul s-a schimbat, cu tot cu suită. Din text au dispărut 'pactul Ribentropp-Molotov' și tezaurul, care oricum nu ne foloseau la nimic atâta timp cât nu funcționa un element de presiune internațională. Or, Rusia lui Putin, ca și cea a lui Elțân, se debarasaseră de odioasa moștenire stalinistă și nu au fost niciodată dispuși să-și asume - precum nemții - culpele trecutului.
Tratatul de bază vine însă să clarifice, după 13 ani, natura relațiilor dintre cele două țări care, paradoxal, astăzi nu mai sunt vecine. Ca să ajungem în Rusia, astăzi avem nevoie de un pod, peste Ucraina și peste Moldova. Un pod pe care în viziunea lui Bush îl puteam reprezenta noi înșine, în poziție orizontală, urmând ca NATO să pășească voios peste noi spre ceea ce a reprezentat, atâta vreme, adversarul cel mai de temut.
Nu mai știu deloc ce-a vrut să spună Bush, când a fost la noi. Dacă era un îndemn, o sugestie sau o directivă. Nu mai știu, de când Igor Ivanov a declinat ferm o asemenea eventualitate. 'N-avem timp de poduri' - a spus el la București. Ceea ce înseamnă că Moscova nu mai crede în poduri, atâta timp cât poate să-și croiască propriile-i drumuri spre oricine. Este și o mică ciupitură în afirmația diplomatului rus: până nu v-a zis Bush, nu v-a trecut prin cap să priviți spre noi. Acum nu mai suntem noi interesați!
Fără poduri, deci. Și fără lacrimi. |