Ziarul personal Octavian Andronic
21 Sep 2021 - 19:39
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Șase zero-uri și o cifră mică în față!

-- Florin Călinescu, despre averea sa

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

sâmbătă 22 august 2009 Nr: 2841

Mondialul de scălâmbăieli

de Octavian Andronic

Nu cred că sunt eu vreun nostalgic, dar sportul nu mai este ce-a fost! Cel puțin asta a fost concluzia pe care am desprins-o după festinul televizat al Campionatelor Mondiale de Atletism de la Berlin. Și când spun asta nu mă refer atât la performanțe, cât la sportivi.

Performanțele au fost și de data asta remarcabile și te întrebi până unde se va ajunge în competiția cu limitele fiziologice. Iată, după atâția ani, încă se mai pot smulge sutimi de secundă din recordul pe suta de metri – care rămâne proba emblematică a atletismului. Însă aceste sutimi nu mai țin doar de organism și de componentele sale. Țin de tehnică și de tehnologie. De la fibrele din care sunt țesute echipamentele și care permit o frecare minimală cu aerul și până la „suplimentele alimentare” pe care medicina de specialitate nu le-a descoperit încă și nu le-a inclus pe lista substanțelor dopante. Dacă în urmă cu trei-patru decenii recordurile exprimau aproape exclusiv dotarea naturală a sportivului, acum ele sunt trecute prin nenumărate filtre, între care „valoarea de piață” rămâne dominantă. Sportul de performanță nu este democratic. El e din ce în ce mai mult rezervat unor elite care intră în malaxorul de imagine al intereselor diverse – de la cele comerciale până la cele politice. Componența națională rămâne dominantă și țări în care orice alt plan nu înseamnă nimic, capătă brusc o altitudine surprinzătoare prin performanța celor care le reprezintă culorile.

Sportul modern mai distruge și o altă legendă. Cea a modestiei și a bunului simț al campionilor. Acest campionat a fost, practic, o paradă a lipsei de modestie. Curentul lansat de Bolt, un mare sportiv, dar cu toate exprimările unui handicapat, a făcut iute prozeliți. Sportivii s-au întrecut în a arbora gesturi și atitudini dintre cele mai ciudate, și-au exersat expresivitatea strâmbându-se în fel și chip în fața camerelor TV care îi prezentau, și-au exprimat bucuria victoriei rupându-și echipamentul sau zvârlindu-l în public. Nu mai vorbesc despre prelungitele tururi de pistă învăluiți în drapelele naționale, pe care au început să le execute și cei clasați pe locurile de dincolo de podium. Atunci când, cu câteva decenii în urnă, doi sportivi americani și-au permis să facă un gest considerat nesportiv – ridicând mâna cu pumnul încleștat, de pe podium – s-a stârnit o veritabilă furtună și a urmat chiar și o descalificare, dacă nu mă înșeală memoria. Acum organizatorii permit aproape orice și nu mă mir că nici un concurent nu s-a exhibat încă fără nicio piesă de echipament.

S-a vorbit, întotdeauna, despre marii campioni ca despre niște modele. Ce modele mai oferă cei de astăzi, cu colecțiile lor de scălâmbăieli a la Bolt, sau cu expresiile sau cu gesturile cu care încearcă să-și impresioneze adversarii? Mondialul de la Berlin este un model de organizare, nemțească sută la sută, dar care a omis un aspect esențial: impunerea unui comportament decent și civilizat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie