Ziarul personal Octavian Andronic
22 Iul 2024 - 04:47
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu vreau să spun ce studii am! În orice caz, am foarte multe studii!

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Wednesday 15 August 2007 Nr: 2026

Mitocănie și suficiență în presă

de Octavian Andronic

Societatea românească de azi are presa pe care o merită. O presă după chipul și asemănarea ei: diversă, polarizată, agresivă, părtinitoare, superficială, subtilă și grobiană, competentă și ignorantă. Capabilă să ofere câte o oglindă fiecărui segment de populație, în care acesta să se vadă și să se admire așa cum este.

Presa a fost sectorul – pilot al economiei de piață în care a pășit România după decembrie 1989. Structurile încremenite ale „presei de partid” s-au sfărâmat la impactul cu o realitate nouă, imposibil de cuprins în tiparele tradiționale. Setea de lectură a unui public ținut în frâu și obligat să performeze citind printre rânduri, a generat un veritabil val de noi publicații.

Acestora nu le-a mai ajuns resursa umană calificată după standardele comuniste. Gazetele și- au deschis larg porțile aspiranților la calitatea de jurnalist. Au dat năvală, și talentați și netalentați, și cultivați și inculți, și bine crescuți și mitocani. Dar mai cu seamă din ultima categorie. Mulți dintre cei talentați s-au retras sub asediul mitocanilor de presă, pentru care s-au format structuri specializate. S-a descoperit tabloidismul înainte de a se face tabloidele propriul zis. S-a lansat presa de scandal în haine de gală, deghizare sub care unele jurnale și-au prelungit existența până azi, în timp ce altele au dispărut de mult. N-au dispărut însă mitocanii de presă. Ei s-au grupat în falange cu pretenții de credibilitate, dar cu metode de mahala. Mitocanii de presă, cei care n-au fost capabili decât să scrijelească pe parcela de hîrtie pe care le-a arendat-o câte un cârnățar de presă, în nădejdea că astfel va fi mai băgat în seamă, au început să se erijeze în vectori de moralitate.

Scrie deunăzi unul, Cartianu pe nume, despre „moralitatea în presă”. Culmea: ipochimenul e celebru pentru tupeul, obrăznicia și lipsa de scrupule cu care și-a făcut loc cu coatele și pumnii în preajma unui gazetar cu care se dădea drept rudă, și pe care n-a pregetat să-l înjure după ce nu i-a mai fost șef. Scrie Cartianul despre frustrările lui de pe vremea când trăgea cu ochiul, din tribună, la ce se întâmplă în presă. Și, se întreabă, la zece ani de la dispariția  fenomenului (el n-a aflat încă) de ce „unii ziariști” aveau loc în  avionul prezidențial și de ce el nu. Se mai întreabă și de ce plătește președinția pentru ziariștii din delegațiile oficiale. Băiatul habar n-are că încă de prin 1994, jurnaliștii invitați să facă parte din delegație își plătesc toate cheltuielile. Mai puțin transportul cu avionul. Pentru că acesta zboară oricum, cu capacitatea integrală. Și că dacă jurnaliștii, recte jurnalele, ar fi puși să plătească și această  dare, președinții sau premierii ar merge singuri pe la vizitele lor. Băsescu a încercat figura asta și s-a trezit că nimeni n-are habar ce face el, pe unde umblă. Nici bune, nici rele.

Ar mai rămâne, dintre întrebările care-l macină pe Cartian: de ce unii da și alții (el) nu? Pentru simplul motiv că unii sunt considerați calificați, iar alții (el) nu. E dreptul celui care face invitațiile să aprecieze capacitatea și calitățile celor care vor face parte din delegația oficială.

Nimeni nu l-a oprit și nu-l oprește pe Cartian să meargă, de la New York la Hong Kong, pe banii lui, fără să mai saliveze la scara aeroplanului prezidențial, măcinat de întrebări fără răspuns.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie