Ziarul personal Octavian Andronic
30 Sep 2023 - 14:57
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Sunt sigur că aveți multe talente și multe lucruri de transmis. Dar ar trebui să le faceți în limba engleză.

-- Rutger Hauer - actor

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 18 mai 2011 Nr: 3290

Milionul lui Baconschi

de Octavian Andronic

Probabil că cel de-al doilea succes al lui Traian Băsescu în impunerea de oameni în funcțiile de conducere ale PDL îl reprezintă, după Emil Boc, promovarea lui Teodor Baconschi în funcția de primvicepreședinte.

Intrat târziu în partid, acesta a întâmpinat o opoziție surdă din partea colegilor care au invocat prevederi statutare, între care și vechimea sa inexistentă. Insistența prezidențială a avut success și, alături de reformiștii care au fost asimilați în organigramă mai de milă, mai de silă, în timp ce principiile lor au fost respinse în bloc, Baconschi a obținut – pe baza bilețelului lobby-ist înmânat de Boc electoratului propriu – funcția de primvicepreședinte, alături de Flutur, Frunzăverde și Anastase. Se poate spune că ministrul de Externe înregistrează cea mai fulgurantă carieră politică: în mai puțin de trei ani, din simplu ambasador – la Paris – și autor de comentarii elogioase la adresa șefului țării în gazetele partizane – la funcția de ministru de Externe și cea de primvicepreședinte al partidului de guvernământ! Prezența sa în această poziție are însă o explicație cât se poate de pragmatică: este una cu dedicație! O dedicație căreia noul prim-vice i-a răspuns cu promptitudine, promițând la alegerile viitoare nu 100.000 de voturi – câte se presupune că i-a adus diaspora, gestionată de el și de Brânză lui Traian Băsescu - ci un milion pentru PDL!

O asemenea presupunere nu poate decât să șocheze. Și să inducă aproape cu certitudine planul unei manipulări grosiere. Despre aceasta s-a tot vorbit în ultima vreme și este strâns legată de proiectul pedelist de introducere în Legea Electorală a votului prin corespondență. În prezent,  aportul românilor de pretutindeni e limitat de capacitatea oficiilor diplomatice de a pune la dispoziția rezidenților din străinătate logistica necesară votului. Se estimează că doar un procent de până la 10 la sută bat drumurile până la ambasade, unde sunt amenajate centrele de votare, pentru a-și exprima opțiunile. Corespondența – clasică, prin poștă, sau modernă, prin email crează cu totul alte posibilități. De ce mizează, însă, PDL-ul, pe aceste voturi? În mod normal, soarta unei guvernări ar trebui decisă de cei asupra cărora se exercită în mod direct – cei care sunt beneficiarii sau ne-beneficiarii politicilor prezumate? Ideea este că emigranții sunt mai puțin sau deloc marcați de erorile și nepriceperea administrativă care au condus la starea rea a majorității  populației de acasă, unde opoziția ar avea mai mult success în demersurile sale. În timp ce diaspora poate fi mai ușor convinsă, prin varii metode, că are un cuvânt de spus și că se ține cont de acesta, fără a fi direct afectată.

Practic, la Congres, dl Baconschi a promis colegilor săi o operațiune masivă de fraudare a viitoarelor alegeri prin implicarea partizană nemijlocită a aparatului pe care-l conduce. Și poporul pedelist a primit cu bucurie această veste, care mai îmblânzește neliniștea cu care se privește spre orizontul lui 2012 – un orizont în care nici măcar deplina ieșire din recesiune nu este prognozabilă, cu atât mai puțin revirimentul economic care să aducă o schimbare în viața de zi cu zi a electoratului. Situație în care dl Baconschi și votul său prin corespondență de un milion devine argumentul suprem al continuării unui exercițiu administrativ benefic pentru administratori și păgubos pentru administrați. 

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie