Cu puþin noroc, oricine poate deveni pensionar. Aºa cã o poziþie "anti" nu ar avea nicio justificare. Preºedintele Bãsescu recunoaºte cu seninãtate cã n-are nimic cu pensionarii, deºi ºi-a asumat rolul ingrat de a fi cel care le vestea acestora tãierea cu 15 procente pentru salvarea aparatului administrativ al þãrii. "N-am nimic cu pensionarii" - zice dânsul, ºi n-avem de ce sã nu-l credem. Preºedintele are însã ce are cu pensiile ºi cu cei care le-au mãrit fãrã sã þinã cont de resurse, sau le-au interpretat eronat. ªi din cauza acestora s-a ajuns la situaþia actualã.
Dupã cum îi este obiceiul, Bãsescu s-a dus la Balvanyos mai puþin pentru a contracara aiurelile lui Tokes, cât pentru a da un semnal naþiunii. Nu despre închisul deja dosar al Constituþiei, care nu permite manevre de tipul "Kosovo", ci despre starea dramaticã a întregii naþiuni - români, maghiari ºi de alte etnii. Cu temeritatea-i deja notorie, atunci când spune cã riscã sã-ºi piardã capul, dupã tradiþionalul tratament ce se aplicã celor care aduc veºti proaste, el vrea de fapt sã spunã cã ºirul veºtilor proaste nu s-a epuizat odatã cu tema lefii bugetarilor (cu excepþia celor de la BNR ºi ANR, cãrora le-a sãrit Europa în ajutor) ºi cu mãrirea TVA. Bãsescu nu ne anunþã încã urmãtoarele veºti proaste, dar ne pregãteºte psihologic. ªi una dintre acestea - cea mai rea posibilã - a fost anticipatã de guvernatorul Isãrescu, care ne-a prevenit cã rezerva valutarã nu mai poate fi folositã pentru plata pensiilor ºi a salariilor. Aceasta are alte rosturi. Tot guvernatorul ne-a luminat în legãturã cu confuzia generalizatã ce domneºte în privinþa pensiilor: nu existã un "fond de pensii". Existã un buget de asigurãri sociale, în care se bagã, atunci când sunt, bani de la bugetul "consolidat". Un fond de pensii se creazã într-o sutã de ani ºi are regulile lui ºi modalitãþile lui de comportament financiar. Poate sã existe ºi sã funcþioneze indiferent de bugetul ãsta consolidat în care se adunã tot mai puþini bani, de la tot mai puþini angajaþi, pentru tot mai puþini pensionari. Un fond de pensii îl asigurã pe contribuabil cã va primi la pensionare atât cu cât a contribuit.
"Punctul de pensie" este o invenþie bugetarã în spatele cãreia se ascund diverse operaþiuni mai puþin economice.
Cu alte cuvinte, ce vrea sã ne spunã preºedintele, dar nu o face încã, ne lasã sã mai fierbem niþel în suc propriu: cã se apropie cu paºi mari momentul în care poºtaºul nu va mai bate la uºã cu anunþul tradiþional: "Pensia"! Ci vor trece poate luni de zile în care nu ne vom primi banii pe motiv cã nu sunt! E crizã, e evaziune fiscalã, statul e falit ºi nimeni nu-i mai împrumutã bani, pentru cã nu poate dovedi în niciun fel cã dispune de mijloacele necesare pentru a revigora economia, pentru a susþine climatul investiþional care sã aducã încasãri la buget.
Statul român este în situaþia ºomerului care face permanent datorii noi pentru a plãti datoriile mai vechi ºi care nu are nicio ºansã - pentru cã nu-l ajutã nici capul nici muºchii - sã iasã din aceastã "suveicã" ºi sã se gãseascã ceva de lucru... Iar din cauza asta, nici mãcar nu mai cautã.