Ziarul personal Octavian Andronic
28 Sep 2023 - 04:30
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Sunt sigur că aveți multe talente și multe lucruri de transmis. Dar ar trebui să le faceți în limba engleză.

-- Rutger Hauer - actor

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 30 octombrie 2008 Nr: 2350

Mazilirea lui Voinea: blestemul lui Ceaușescu?

de Octavian Andronic

Iată că se întâmplă ceea ce bunul simț ar fi cerut să se întâmple mai demult: procurorul general Codruța Kovesi a cerut ministrului Justiției revocarea din funcție a adjunctului șefului Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea, pentru „încălcări grave ale procedurii penale”.

În urmă cu câteva luni, Dan Voinea era retrogradat, fără prea multe explicații, din funcția de șef al Parchetelor Militare, în aceea de adjunct și i se luau dosarele Mineriadelor la care trudea de prea multă vreme. Cele despre care aceeași Codruța Kovesi afirma că ar fi trebuit soluționate pentru respectarea legii și nu pentru „satisfacerea unor persoane” – atingând cu aceasta punctul nevralgic al întregii afaceri.

Dan Voinea își datorează ascensiunea fulminantă lui Ceaușescu. Mai precis, întâmplării care a făcut să fie luat pe sus la Târgoviște pentru a-l acuza pe dictator de toate crimele comise și necomise. S-a achitat cu brio de această sarcină, dovadă că instanța a admis cererea procurorului și l-a condamnat la moarte pe tiran. Sentință executată pe loc.

N-are rost să mai vorbim despre legitimitatea cadrului în care s-a produs acest eveniment. A fost la fel de legitim ca și Revoluția și tot ce s-a întâmplat în acel interval. Este însă cel puțin interesant să constați ce căi au luat destinele celor care au participat la aceste exerciții de democrație revoluționară: Voinea a ajuns rapid general și șef al Parchetelor Militare; Mugurel Florescu a devenit procuror general adjunct; Atanasie Stănculescu a lăsat armata și a fost numit Ministru al Industriei, abia din Februarie revenind la cârma Apărării; Măgureanu a înființat, în martie, SRI-ul căruia i-a fost șef șapte ani; judecătorul Gică Popa s-a sinucis, scurt timp după proces.

Cariera juridică a lui Dan Voinea a fost fluctuantă. A fost staționară sau în scădere în timpul guvernelor de stânga. A promovat în cele de dreapta. Treptat, imaginea a început să fie tot mai stâns legată de demersurile unei părți a spectrului politic, de responsabilizare a primilor beneficiari ai Revoluției pentru erorile acesteia și a perioadei următoare. Guvernarea de dreapta a lui Constantinescu i-a scos din joc pe Măgureanu și Florescu, împingându-l în față pe Voinea. Cu țintă „piept” – Stănculescu! Odiseea generalului în ghips este strâns legată de modul cum a instrumentat cazul colegul său de complet de la Târgoviște. În căutare de sprijin politic, Voinea s-a făcut purtător de drapel al acelor grupări interesate de scoaterea din circuitul public a „emanaților”. El l-a inculpat pe Iliescu în procesele Mineriadei, făcând din această mișcare un veritabil spectacol public. Treptat, magistratul a scăpat hățurile profesionale rămânând doar cu cele politice. Care nu s-au mai dovedit la fel de eficiente ca altădată. Steaua sa a început să pălească, fiind acum pe punctul de a se trezi, asemenea celor pe care i-a „lucrat”, în situația de a trebui să dea răspunsuri la întrebări extrem de delicate. Inclusiv de genul celor care implică acuzații de genul încălcarea normelor procedurale, a independenței procurorilor și a efectuării de urmăriri penale, deși era incompatibil să facă acest lucru. Nu știu dacă este vorba aici, de un „blestem al lui Ceaușescu” sau de „blestemul” încălcării statutului profesional. Cert este că Dan Voinea va plăti, la rândul său, pentru tentația de a se fi crezut, el însuși, ca fiind deasupra legii. Sau dedesubtul ei.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie