DI Valeriu Stoica începe să capete - în ochii celor care înțeleg politica în felul în care doresc politicienii – o aură de martir. Lupta sa solitară pentru reformarea justiției se izbește de zidul de indiferență al partidelor din Coaliție și de gradul de ostilitate al Opoziției. Reforma în justiție este fundamentală, fără ea nu se pot demara procesele de reformare din multe alte domenii. Or, pachetul de legi – vreo 20 la număr, între care se ițesc cu un cap deasupra Codul Penal și Codul de Procedura - zace pe biroul ministerului pentru că Parlamentul nu și-a găsit, în trei ani, timp pentru a-l discuta. În aceste condiții, concluzionează logic delfinul liberal, singura soluție este... încă o revoluție: adică adoptarea lor prin asumarea responsabilității Guvernului.
Numai că Guvernul, care nu e doar liberal, mai e și țărănist, și democrat, ba chiar și udemerist, nu prea e de acord. Să vedem, totuși, ce e prin tomurile alea - zice gânditor dl Diaconescu. Nici n-am avut timp să răsfoim cele vreo 700 de pagini – se plânge Radu Berceanu; iar ungurii dlui Marko Bela au nevoie și de niscai traduceri...
Ceva este la mijloc, de nimeni nu marșează la inițiativa liberală. Există o suspiciune, de înțeles, față de acești maeștri ai fitilelor și ai promovării discrete a intereselor proprii care sunt liberalii și cărora nimeni n-are curaj să le dea mână liberă într-un moment atât de delicat ca acela al sfârșitului de mandat electoral. Oamenii - mai ales când sunt la putere, dar pe cale de a o pierde - nu prea iubesc surprizele. Doresc să știe mai exact cu ce se aleg de pe urma „sacrificiilor" făcute pentru binele nației. Iar dl Stoica, care nu întâmplător a tergiversat până spre un moment în care spera să pună sula timpului în coasta Parlamentului, are de ce să fie supărat pentru trădarea aliaților.
Vorba aceea: trădare - dar să știm și noi!