Mai să-mi dea lacrimile ascultându-i pe bieții „oameni de fotbal” de bine, asupra cărora s-a abătut perfidă și nemeritată, urgia DNA-ului. Ai impresia că toți fac parte dintr-o sectă pusă pe sacrificii și binefaceri în folosul oamenilor simpli.
„Se aruncă cu noroi în oamenii care au investit zeci de milioane de euro” - spune unul care e convins că noi credem că și-a vândut plapuma și șifonierul ca să facă bani pe care i-a pompat în fotbal de dragul fotbalului. De acord, s-au investit sume mari. Dar aceste sume au provenit din căpușarea sistematică a disciplinei, din aranjamente pe sub masă și din vânzări de fotbaliști la a căror pregătire negustorii nu au contribuit cu nimic.
Vreme de aproape 18 campionate, fotbalul a fost Vestul Sălbatic al României, în care orice a fost permis și posibil și nimeni nu s-a amestecat în afacerile „managerilor” pentru că, vezi Doamne, s-ar fi stârnit vreo mânie populară dacă erau împiedicați să furnizeze circ populației. Și au furnizat până peste măsură. La orice oră din zi și din noapte vei vedea pe ecranele televizoarelor, mai mult și mai des decât pe fotbaliștii în numele cărora vorbesc și prosperă, această veritabilă colecție de orori culturale și morale care sunt acești „oameni din fotbal”. Orice inepție emisă de ei este pusă instantaneu în circulație, lumea pare să se învârtă în jurul performanțelor lor de parveniți prin expunerea cu ostentație a unei bunăstări sfidătoare. Sunt personaje grotești, ajunse însă prin fel de fel de topuri datorită iscusinței cu care au învârtit, dincolo de lege, tot felul de afaceri. S-au „sacrificat” vânzând jucători și disimulând banii încasați spre paradisuri fiscale. Veritabilă pepinieră de talente, fotbalul românesc nu s-a ales, practic, cu nimic de pe urma negoțului de „sclavi” cu picioare inteligente. Nu avem nici stadioane, nici școli, nici tehnicieni (oricum, ajungând la mâna patronilor paranoici, nu au nicio șansă de a construi ceva), avem o federație care-și trage sediul pompos pe uscatul lipsei de fonduri. Avem în schimb această colecție unică de troglodiți lacomi și iresponsabili.
Desigur, fotbalul este o afacere. Dar orice afacere are reguli și principii. Pe baza acestora sportul din țările dezvoltate este performant și spectaculos. Noi n-avem decât o lume suburbană a fotbalului, în care fiecare vrea să câștige cât mai mult, eventual fără a contribui cu nimic. O lume de intermediari hămesiți după procente cât mai mari. E bine că justiția îi ia la puricat pe toți specimenii intrați în tot felul de cumetrii politice pentru a se pune la adăpost. Important este însă dacă demersul e serios și poate fi dus până la capăt. Alminteri o să ne alegem cu niște „persecutați politic” care au avut încredere în justiție și aceasta nu le-au înșelat-o.