Aº putea, foarte bine, sã fac pe deºteptul ºi sã zic: v-am spus eu? Am spus-o - scris-o - încã din 17 Aprilie când, într-un comentariu, evocam posibilitatea ca independenþa lui Oprescu sã fi fost ticluitã în laboratorul electoral al PSD-ului, în ideea de a se cumula voturile tânãr-liberale ale lui Diaconescu cu cele matur-conservatoare ale lui Oprescu pentru a da, în turul 2, un avantaj net pentru cel care rãmâne în cursã.
N-am sã susþin, însã, aºa ceva. Pãrerea cã n-a fost o lucrãturã mi-o întãreºte tocmai atmosfera solemn – stânjenitã de la sediul PSD-ului în momentul anunþãrii rezultatului ºi declaraþia rabinicã a lui Geoanã care a salutat victoria „candidatului independent de stânga”. ÃŽn fond, o încercare stângace de a mai drege busuiocul unei situaþii extrem de stânjenitoare. Cea în care se aflã dupã decizia nefericitã (oare?) de a tranºa disputa Oprescu – Vanghelie prin scoaterea din joben a lui Cristian Diaconescu. Ceea ce mã intrigã cel mai mult în acest moment este urmãtorul lucru: ar fi câºtigat Oprescu dacã PSD-ul l-ar fi mandatat sã-l reprezinte? Ceva – nu ºtiu exact ce – mã face sã cred cã nu. Oprescu – PSD n-ar fi reuºit ceea ce a reuºit Oprescu –Independent.
Ar fi fost nevoit sã poarte povara unei imagini nicioadatã suficientã pentru a împinge candidatul acestui partid în fruntea administraþiei municipale. ÃŽncã din ’92, acest partid (cu diferitele nume pe care le-a purtat) s-a chinuit sã izbândeascã. N-a reuºit nici cu revoluþionarul Cazimir Ionescu – înfrânt de anonimul Halaicu, nici cu campionul Ilie Nãstase – învins la puncte de þãrãnisto–sindicalistul Ciorbea ºi nici cu doctorul Oprescu, stopat de douã ori de impetuosul Bãsescu ºi de insignifiantul Lis. Era sã-l uit pe însuºi Marian Vanghelie, surclasat de Videanu.
Victoria de duminicã searã e a unui spirit, nu a unui om. Oprescu n-a fost nici de data asta, nici mai bun ºi nici mai rãu decât în ’97 ºi 2000. A fost diferit ceea ce a vãzut în el tot mai puþinul electorat deplasat la urne. Acestã aproape o treime din peste cei 1,8 milioane de alegãtori înscriºi pe liste a decis pentru toþi ceilalþi. Vreo 300.000 de oameni au mers la vot ºi au introdus în urne buletinul cu ºtampila pe numele doctorului cu speranþa cã o persoanã care nu este prinsã în încrengãtura de relaþii ºi obligaþii partinice poate sã facã mai mult pentru cei în fruntea cãrora se instaleazã. Este, dacã vreþi, expresia neîncrederii tot mai mari în politicianism.
Victoria „independentului de stânga” Oprescu mai semificã ceva: eºecul politicii prezidenþiale de dreapta. ÃŽnfrângerea lui Blaga, Murgeanu ºi Bodu la Bucureºti ºi a lui Oprea la Iaºi, susþinuþi cu ostentaþie de preºedinte constituie de fapt, o înfrângere personalã pentru preºedintele – jucãtor pe extrema dreaptã. Preºedintele îºi poate constata, cu acest prilej, nu doar declinul peronal ci ºi modul în care trage în jos un partid pe a cãrui majoritate absolutã miza pentru viitoarea guvernare.