Ziarul personal Octavian Andronic
26 Noi 2022 - 10:26
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Vinul și vița de vie sunt mai mult decât componente ale vieții economice, ele țin de cultură și civilizație!

-- Ion Iliescu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 08 aprilie 2009 Nr: 2474

Măgarul lui Pogea

de Octavian Andronic

Știți povestea măgarului lui Buridan? Confruntat cu o criză de pe vremea lui (antichitate), respectivul personaj a decis să aplice o politică de austeritate față de principalul său mijloc de producție – măgarul. Teoria lui Buridan era aceea de a reduce, progresiv, consumul. Măgarul era hrănit zilnic mai puțin cu un pai, dar rezista. Din nefericire, exact în ziua în care se deprinsese cu lipsa completă a alimentului de bază, mijlocul de producție a decedat, Buridan fiind nevoit să-l caseze...

Cam așa și cu ordonnața asta, pe „profit minim”, a inginerului Pogea. Domnia sa a constatat că o mulțime de firmulițe din România nu prea plătesc impozit pe profit, motivând ca n-au profit. Și atunci ce-a zis inginerul (citându-l involuntar pe Stalin): nu știți să faceți profit? Vă învățăm! Nu vreți? Vă obligăm! Și cum cea de-a doua variantă pare mult mai la îndemâna specialiștilor din Finanțe, s-a hotârât să o aplice, introducând-o în proiectul de Ordonanță de Urgență care-i va purta, într-o veșnică pomenire, numele: din Mai încolo, orice firmă este obligată să facă profit ca să plătească un impozit forfetar de vreo 6 milioane de lei vechi! Pentru asta, teoretic, firma respectivă ar trebui să câștige vreo 30-40 milioane, din care să-și acopere cheltuielile, dar pe dl Pogea partea asta nu-l interesează. Îl interesează doar cum să mai adune niște bani la buget, indiferent de consecințe. De pildă, nu-l interesează dacă vreo câteva zeci de mii de firme vor da faliment după aplicarea acestei măsuri. Mai bine mort decât dator! – pare să fie deviza celor din fruntea Finanțelor, pentru care faptul că odată cu falimentul se vor duce și toate celelalte contribuții prin care statul mai adună un ban, că mulți salariați vor rămâne și fără puținul pe care-l adunau prin această funcționare în regim de avarie nu contează. Pentru dl Pogea criza economică pare să fie o noțiune exotică, ce nu-l privește de fel. Pe el îl privește doar criza de lichidități!

Cât de imbecilă este ideea nici nu mai trebuie subliniat. Aflat în fața unei situații speciale, atipice, Guvernul reacționează exact pe dos decât cum și-a propus: în loc să ajute, lasă baltă. În loc să stimuleze, paralizează. De unde să vină revirimentul general? De la morții cu care Guvernul va umple cimitirul fiscal? Din „genocidul firmelor” pe care-l organizează Ordonanța „profitului minim”? Nu cumva această ordonanță ar trebui să se numească a „inteligenței minime”, a unei modalități rudimentare de abordare a unei stări grave.

Mai sunt, prin ordonanța asta, și alte gogomănii. Una dintre ele este și desființarea „drepturilor de autor”, la care sindicate-fantomă care n-au legătură cu presa și cu munca intelectuală, au convenit cu ușurință. Cum se vor plăti activitățile de creație, care nu seamă cu munca la strung sau la bandă, care implică eforturi discontinue, pe teme aleatorii? Dintr-un foc, o asemenea măsură pune în dificultate o întreagă categorie de activități de pe urmă cărora statul își încasează drepturi pe care altminteri nu le va mai avea. Este, practic, un stimul pentru munca „la negru” sau pentru alte ilegalități, pentru că sunt zone în care randamentul nu permite forme de angajament clasice. Dar, desigur, nici asta nu-l interesează pe dl Pogea. După cum nu interesează un întreg Guvern care nu reușește să găsească căile reale de înfruntare a crizei, recurgând la aceleași trucuri ieftine și păguboase, testate fără succes și de alții.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie