Ziarul personal Octavian Andronic
10 Dec 2023 - 23:04
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 04 aprilie 2007 Nr: 1909

Lupul moralist de la Cotroceni

de Octavian Andronic

Dacă e cineva care a avut o mare neplăcere de pe urma unei restructurări a guvernului pe care el însuși a cerut-o în repetate rânduri, acela este președintele Traian Băsescu. Expresia acestei nemulțumiri o constituie scrisoarea pe care a trimis-o președinților Camerei Deputaților și Senatului, în care susține că noua formulă guvernamentală propusă de premier este nelegitimă. Ca și premierul însuși! Și Traian Băsescu bate aici monedă pe majoritatea politică, zicând că PNL+UDMR nu reprezintă așa ceva. Deci, în lipsa unei noi consultări populare nu se poate demonstra că majoritatea electoratului dorește ca țara să fie condusă în această formulă ! Cu această observație, președintele își aplică singur o lovitură aproape mortală: păi cine l-a mandatat, în decembrie 2004, pe Tăriceanu cu formarea noului guvern, atunci când majoritatea electoratului părea să dorească PSD-ul, cel puțin prin prisma voturilor exprimate? Nu cumva tocmai justițiarul (de azi) Traian Băsescu a fost cel care a nesocotit majoritatea electorală, impunând o formulă care n-a putut ieși la socoteală decât prin racolarea PC-ului? Prin ce se deosebește situația de atunci de cea de acum? Poate doar prin faptul că nu tot Traian Băsescu i-a spus lui Tăriceanu să-i scoată pe democrați.
În marea sa supărare președintele mai folosește un argument care se întoarce ca un bumerang împotriva sa: zice că PNL-ul nu s-a înscris în competiția electorală ca formațiune distinctă, și nu a prezentat un candidat propriu la funcția de premier. Adevărat! Tot Traian Băsescu este cel care l-a ales și numit pe Tăriceanu. Atunci era bun, iar acum nu mai este. Tot președintele zice că prin decizia de a scoate Partidul Democrat de la guvernare, componența politică a fost radical modificată, astfel încât legitimitatea democratică a noii formule de guvernare nu mai respectă voința electoratului. Iar PNL este nelegitim și ar trebui să fie considerat ca o însumare de independenți! Dacă așa stau lucrurile, atunci nici PD nu are legitimitate proprie, și atunci se poate considera că Tăriceanu n-a scos de la guvernare un partid, ci o sumă de alți independenți!
Și ca să crească responsabilitatea parlamentului, președintele amenință: dacă Parlamentul va investi guvernul propus de către ‘fostul prim-ministru al Alianței DA’ există riscul unei rupturi grave între forul legislativ și societatea românească. Adică Traian Băsescu reprezintă societatea românească, care nu suportă o astfel de mișcare ! Pledoaria sa finală și tardivă pentru Alianță pierde în vedere un lucru: că maestrul de ceremonii al înmormântării acesteia este chiar el, după ce a făcut tot ce a putut ca să-i scurteze zilele. Problema este că împărțeala moștenirii nu s-a făcut după cum i-ar fi plăcut și convenit domniei sale. Și de aici pledoaria pentru legitimitate, transparență, bla-bla-bla, bla-bla-bla.    

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie