Juriul de Onoare, Disciplină și Arbitraj a dat publicității un comunicat prin care se făcea cunoscută excluderea lui Marian Petre Miluț din PNȚCD, invocându-se „grave abateri disciplinare” ale președintelui acestei formațiuni. „Puciștii” sunt de pe la Cluj, iar manevra a fost orchestrată de aripa „Sârbu” de la Cluj.
Ce va urma după acest pas – ale cărui motive, oricum, nu mai contează - face parte din recuzita clasică a afacerilor de partid: Miluț va contesta decizia și va cataloga Comisia ca frauduloasă și se vor produce dovezi că promotoriiei nu au nicio legitimitate. El va apăra „adevăratul PNȚCD” în lupta cu „falsul PNȚCD”. Pentru ce? Sincer să fiu, habar n-am. Miza nu mai poate fi decât una de reprezentare. Pentru că, de fapt, partidul e mort și îngropat încă de acum vreo nouă ani.
PNȚCD a reapărut pe schema istoriei prin efortul unui grup de foști deținuți politici care au plătit cu ani grei de pușcărie întâmplarea de a se fi aflat la locul nepotrivit în momentul istoric nepotrivit. Suferințele și privațiunile au generat un crez care a depășit de multe ori rațiunea și contextul în care s-a manifestat această grupare. Încă de la începuturile reinserării sale, partidul a dorit să reprezinte o replică intransigentă la formulele de manifestare ale postcomunismului. Îndârjirea și agresivitatea manifestate la începuturi, intransigența față de descendenții fostului regim au făcut ca numărul celor care au dorit să e îndrepte spre această opțiune politică să fie mai mic decât cei care s-au regăsit, mai degrabă, în liberalism, de pildă. Condus de un personaj cu autoritate și carismă – l-am numit pe Corneliu Coposu – partidul a ieșit totuși cu dificultate din procentajele minimale și doar construcția Convenției Democratice realizată mai ales la presiuni externe a reușit să facă din el o voce distinctă. Eșecul liberal din 92 i-a dat posibilitatea lui Coposu să preia conducerea Opoziției iar momentul „schimbării”, din 1996 a adus formațiunea la guvernare, pentru a doua oară în istorie. Fără Coposu, trecut în neființă și cu un Diaconescu lipsit de orice veleități, partidul a fost sufocat de partenerii unei guvernări dezastruase și făcut responsabil pentru toate oalele sparte. Ieșirea de la guvernare, în 2000, a însemnat și ieșirea din jocul politic parlamentar. Dezagregarea partidului a fost rapidă și cei care s-au perindat pe la conducerea sa – Ciorbea, Marga, Ciuhandu și, ultimul pe listă, Miluț – n-au reușit să oprească sau să limiteze procesul. Nici măcar încercăile lui Talpeș de a-l conecta la familia creștin-democrată europeană n-au mai avut succes. Sigla PNȚCD a rămas o simplă formă fără fond, punând sub semnul întrebării valabilitatea demersului de a reînnoda firul istoriei după un accident de jumătate de secol.