Guvernul ºi-a mai încercat o datã norocul la loteria Constituþionalã. ªi a pierdut din nou! Care ar fi explicaþia? Lipsa de noroc, sau lipsa de competenþã a jucãtorului? De când a intrat în pâine primul Guvern Boc, se practicã acest joc pãgubos: se face mare tam-tam pe câte o chestie, se încropeºte pe genunchi un proiect de lege care, chipurile, va face lucrurile sã meargã unse ºi dupã aceea, dacã nu face Opoziþia reclamaþie, trimite chiar guvernul textul la Curte. Curtea îl citeºte, îl comparã cu legea fundamentalã ºi decide: nu merge! Ori tot, ori pe capitole contravine Constituþiei. ªi e trimis înapoi sã fie dres sau aruncat la coº.
A devenit un joc, jocul preferat al unui Executiv compus din persoane care ºi-au fãcut studiile pe sponci, la distanþã sau la seral. ÃŽnsuºi ºeful Executivului, cu patalama de drept la mânã, este specialist chiar în drept constituþional. E drept, a fãcut facultatea „la distanþã”. Dar, oriºicum ... Iar faptul cã de fiecare datã nu primeºte notã de trecere nu-l descurajeazã de fel. Culmea-culmilor este cã de data aceasta „examenul” a fost mai atent pregãtit, în sensul cã s-au tras toate sforile posibile pentru ca noile numiri de judecãtori sã asigure la Curte o majoritate pro-guvernamentalã. Numai cã formula n-a funcþionat. Chiar dacã sunt numiþi – ºi validaþi – de un anumit partid, judecãtorii nu-ºi pot permite sã ignore textul legii. Existã un orgoliu profesional care îi împiedicã sã se facã preº în faþa Puterii.
Respingertea de cãtre Curte a celor douã puncte este un semnal. Semnalul cã actuala putere îºi pierde dramatic legitimitatea. ªi autoritatea. ªi credibilitatea. |