Ziarul personal Octavian Andronic
14 Iun 2024 - 05:04
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Șase zero-uri și o cifră mică în față!

-- Florin Călinescu, despre averea sa

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Tuesday 21 October 2008 Nr: 2342

Lista lui Geică...

de Octavian Andronic

Săptămâna trecută, șeful Autorității Aeronautice, pe numlele său Florea Geică, a ținut afișul de presă cu două teme: veniturile uluitoare pe care le realizează cumulând leafă, pensie, bonusuri și colaborări, și îndemânarea cu care a reușit să scoată o aeronavă TAROM de pe pista aeroportului din Istanbul și să o împotmolească în noroi.

Trebuie să recunoașteți că nu e o performanță la îndemâna oricui: din câte îmi amintesc eu, ultima ispravă de acest gen îi aparține unui alt pilot faimos al TAROM-ului, Ijacu, cel care a măturat cu o aripă pista de la Otopeni, într-un zbor de probă cu avionul prezidențial, prin 1991, ocazie cu care aparatul, în valoare de multe zeci de milioane de dolari a fost scos din uz.

Ijacu era însă angajatului TAROM-ului, pe când Geică nu este. El pilotează, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt, doar pentru a-și menține abilitățile și licența, nu pentru bani. Din aceleași motive pilotează și avioane ale Blue Air, ambele companii fiind sub controlul direct al AACR. Desigur, dlui Geică i s-ar putea refuza solicitările, dar cum e un pilot foarte bun, nimeni nu se gândește la așa ceva.

Ei bine, nu numai companiile controlate de AACR nu se pun cu dl Geică. N-o face nici măcar cea care, teoretic, îl controlează pe dânsul: Ministerul Transporturilor. Pentru că dl Geică se consideră total autonom și face orice-i trăznește prin cap, fără ca cineva din subordinea dlui ministru Orban să crâcnească. Nu crâcnește nici chiar ministrul Orban, care, dacă ar fi avut tăria necesară, ar fi trebuit de mult să-l dea afară pe dl Geică și să facă puțină ordine la Autoritate.

Ideea este că într-o instituție a statului, un slujitor al statului face ce vrea: vrea să se angajeze propriul consilier? O face! Vrea să ia și pensie și leafă? Le ia pe amândouă! Vrea să-și angajeze rudele apropiate, fini și cumetri în slujbe bine plătite? Îi angajează. Dl Geică este prototipul unui anume slujbaș român, pe care-l întâlnim în nenumărate instituții ale statului. El este produsul haosului și al lipsei de autoritate care domnesc în aceste instituții. Este rezultatul complicităților dubioase, care merg până la forme pe care legea ar trebui să le pedepsească aspru. Pentru că din beneficiile exorbitante pe care le realizează un astfel de slujbaș, un procent se duce și se împarte între cei responsabili pe linie ierarhică, care au astfel un motiv serios să nu intervină și să tolereze acest dezmăț. Nu mă refer aici la dl Geică care poate că este un amploiat cinst, care doar a scăpat nițel hățurile. Mă refer la toată droaia de slujbași care-și fac mendrele și crează sumedenie de găuri negre prin care se scurg banii din care s-ar putea mări salariile profesorilor, fără ca Tăriceanu să mai aibă parte de migrenele pe care i le produce acest subiect.

Aparatul de stat este cam cum este în fotbal: un fel de ligă a șmecherilor și învârtiților de orice soi, care funcționează pe baza complicității și a șpăgilor, nu a regulilor și a legilor.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie