Mai este o zi ºi tabloul alegerilor locale va deveni unul complet. Avem lista consiliilor judeþene ai cãror ºefi au fost aleºi, uninominal, din primul tur. Au mai rãmas câteva oraºe mari ºi, evident, Capitala, cu primari restanþi.
Spre deosebire de celelalte funcþii de primar, care au în primul rând, un caracter – sã-i zic „gospodãresc”, cea de primar general rãmâne una primordial politicã. Aceasta este trambulina spre funcþii de conducere importante în guvern ºi în structurile politice. Cam aºa s-a prefigurat ea în ultimii ani. Dupã un Halaicu, repudiat de propria sa formaþiune, a urmat Ciorbea, pe care, dupã doar vreo ºase luni, Convenþia Democratã l-a uns premier, nevând ceva mai reprezentativ la îndemânã în momentul respectiv. Cã a fost o decizie eronatã ºi cã, dupã aceea, aceeaºi Convenþie n-a mai ºtiut cum sã scape de el, e altã poveste. A urmat „interludiul Lis”, generat de „defecþiunea Ciorbea”, trecut ºi acesta în anonimat cu viteza cu care a trecut ºi Halaicu, pentru a veni „momentul Bãsescu”. Fostul ministru al Transporturilor, cârcotaº ºi zurbagiu, prilej de nesfârºite conflicte în sânul unei coaliþii cam contra naturii (contra PDSR, în orice caz) a apãrut ca o soluþie de ultim moment, pentru un partid aflat în derivã. Succesul sãu din 2000 rãmâne unul greu de explicat cu mijloacele logicii (ca ºi succesul de la prezidenþialele din 2004), deºi Bãsescu va rãmâne un model de carierã politicã expansivã: funcþia de primar general i-a pus apoi, pe tavã, pe cele de ºef de partid ºi, în final, pe cea de preºedinte.
Ce se va întâmpla de data aceasta? Va fi mandatul de la Bucureºti unul câºtigãtor pe toatã linia, pentru Oprescu ºi pentru Blaga? Doctorul se aflã pentru a treia oarã în pole-position. Prima oarã l-a surclasat Bãsescu, a doua oarã insignifiantul Lis. Va avea resurse „independentul” Oprescu sã suporta ºi un al treilea eºec? Nu ºtiu cât de bun primar va fi (probabil cã Blaga este dotat cu calitãþi superioare din punctul de vedere al pragmatismului ºi spiritului gospodãresc). ªtiu însã cã se va afla într-o situaþie foarte asemãnãtoare celei în care se aflã acum guvernul Tãriceanu: aceea de a supravieþui cu sprijinul unei coaliþii anti-Bãsescu. Sau, mai degrabã, anti PDL. O formulã ºubredã dar care poate rezista în timp, dupã cum se vede. Blaga, la rândul lui, are nevoie de acesatã poziþie pentru a-ºi consolida statutul în partid. El este, probabil, singurul lider democrat care i se poate opune lui Bãsescu ºi care i-ar putea cenzura acestuia acþiunile care întãresc fenomenul de izolare al partidului, un fenomen neproductiv atâta timp cât nimeni nu mai poate spera într-o majoritate simplã.
Duminicã searã vom afla (aproape) toate rãspunsurile. ªi vom putea spune: habemus papa! Un papã incolor (deocamdatã), sau unul portocaliu...