Simptomul reșițean este tipic pentru starea actuală a unei economii care nici de piață n-a devenit și nici prea centralizată nu mai este. Dar nu despre el vreau să scriu în aceste rânduri, ci despre un fenomen manifestat cu precădere în această perioadă: competiția acută dintre liderii sindicali - Lideriada! Aduși în primul plan al atenției publice de modificarea de statut a fostei "curele de transmisie", primii lideri sindicali au cules din plin roadele unei glorii generate în special de lipsa de autoritate și de slăbiciunile noului sistem.într-o competiție politică acută, sindicaliștii au venit cu avantajul unui electorat omogen și clar înmatriculat, în permanentă stare de ofensivă. Intransigența și apetitul critic le-au adus liderilor, aproape automat, avantajele de care oamenii politici se bucură rar sau doar din patru în patru ani.
Unii - se cam știe care - au folosit bine intervalul, căpătuindu-se în ograda Executivului. Alții au fost prompți în a accede la tribuna reșițeană. Notele acute emise acolo îi vor ajuta, cu siguranță, să aspire și ei, peste câtăva vreme la noi fotolii. Vor pleca ei, vor veni alții, capabili să strige mai tare.
De rămas, rămân tot cei din stradă, la fel de convinși că cei de sus știu ce e bine pentru ei și la fel de păcăliți ca de fiecare dată.