Ziarul personal Octavian Andronic
28 Mar 2024 - 14:59
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Și-și!

-- Adrian Năstase, răspunzând la întrebare: "Demisie sau demitere?"

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

vineri 05 martie 2010 Nr: 2992

La aniversare

de Octavian Andronic

Miercuri seară dl Iliescu a fost prezent la Ateneu, nu la Paris, cum se dăduse zvon prin presă. Acolo îl așteptau vreo 700 de invitați - foști și prezenți colaboratori, susținători, reprezentanți ai unor atorități(nu de-ai Guvernului sau Președinției) și persoane care doreau să fie văzute la o reuniune mondenă de acest calibru. Ba chiar și reprezentanții Casei Regale – Principii Margareta și Radu.

Cu toții au asistat la un spectacol de excepție, cu Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Naționale de Tineret și cu un repertoriu ce a prilejuit evoluții solistice de înalt nivel, atât din partea tinerilor cântareți Valentina Năforniță și Teodor Ilincăi, cât și din partea veteranului Valentin Gheorghiu.  Și, chiar dacă în comparație cu lucrările lui Mozart, Rossini, Ceaikovski sau Strauss, concertul lui Paul Constantinescu a fost mai dificil de receptat de majoritatea unui public nu foarte familiarizat cu genul, aplauzele finale au răsunat îndelungat la capătul unei seri care a reprezentat un veritabil act de cultură.

Care lui Ion Iliescu i se potrivește. Pentru că este apropiat de structura sa intimă. Cel care a plecat în viață ca exponent al clasei muncitoare s-a convertit treptat și pe tăcute la filosofia „tovarășului de drum”, devenind el însuși un exponent al categoriei tolerate – intelectualitatea. Mai mult de jumătate din existența activă a lui Ion Iliescu s-a consumat în parametrii disponibilității de a asimila și de a aprofunda ceea ce constituie materia primă a intelectului. Nu întâmplător, în epoca comunistă, el a reprezentat liderul luminat, capabil să depășească limitele dogmei chiar și cu riscul marginalizării. O marginalizare care s-a dovedit, pâna la urmă, folositoare, în neașteptatele evoluții prin meandrele concretului. Așa încât cadoul pe care i l-au făcut, la împlinirea vârstei de 80 de ani, colaboratorii săi, s-a dovedit a fi unul cât se poate de potrivit.

La coctailul care a urmat în holul elegant al Ateneului, m-am întrebat cum va arăta, ce formă va avea aniversarea similară a actualului președinte, absent la eveniment probabil doar din cauza faptului că se afla tocmai in Kazahstan. Sunt sigur că Traian Băsescu va avea o viață lungă – iar recenta tevatură pe marginea stării sale de sănătate mi se pare indecentă și inoportună. „Stilul este omul” – a spus nemuritorul Buffon și diferențele marcate de educație, practica de viață, preferințe, își spun cuvântul. Sunt aproape sigur că fanii și colaboratorii dlui Băsescu vor opta, la momentul respectiv, pentru ceva care să-i ofere acestuia confortul interior: se va organiza, probabil, o petrecere la unul dintre restaurantele preferate, cu mici și bere din belșug, cu dansuri țigănești și poate și cu unele manele consacrate (la urma-urmelor, Strauss, la vremea lui, era și el un fel de manelist, dar mai neamț, ca să zic așa?).

Mă mai gândeam că, dacă ar fi frecventat evenimentul de miercuri, președintele actual s-ar fi plictisit de moarte și n-ar fi știut cum să scape mai repede din decorul apăsător al unui Ateneu în care nu se poate nici măcar fluiera. La fel cum, probabil, și dl Iliescu s-ar fi plictisit la o petrecere câmpenească de tipul celei evocate. Asta nu înseamnă că vreunul dintre modele este inferior altuia. Ele corespund, fiecare, tipului de personalitate care a dat naștere, în mod egal, câte unui deținător al funcției supreme în stat. Fiecare cu personalitatea lui, cu opțiunile lui, dar cu aceeași dorință de a răspunde cât mai corect cerințelor funcției. Or, în asta constă, până la urma, hazul speciei umane: în diversitatea care concurează la atingerea scopului final.

Cine ar vrea cu orice preț să-i găsească vreun defect dlui Băsescu ar trebui să țină cont de modul în care s-a format personalitatea sa, în condițiile speciale ale comenzii unice, pe mare.
Îl vedeți pe dl Iliescu, în postura de căpitan de vas, supunând la vot deciziile sau organizând ierarhia de comandă prin alegeri libere? Ar fi la fel de anacronic ca un Băsescu bătând porturile în căutarea unui anticariat.

Deocamdată a fost ziua lui Ion Iliescu. A lui Băsescu – peste alți vreo 20 de ani…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie