Ziarul personal Octavian Andronic
14 Iun 2024 - 05:50
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Lui Băsescu nu-i place oaia!'

-- Dumitru Honciu, fost șef al protocolului prezidențial

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

Monday 23 May 2011 Nr: 3293

Jurnal american (I): Turismul fără minister!

de Octavian Andronic

Un zbor până la San Francisco, pe cealaltă coastă a Americii, este o experiență din care ieși – indiferent de clasa aeriană la care ți-ai rezervat biletul – cam șifonat. Până când aeronavele de tipul A380 vor fi dominante pe traseele transoceanice, călătorii vor continua să se înghesuie în „bou-vagoanele” aeriene în care profitul companiei îți rezervă minim de spațiu vital. Se vorbește deja, mult, de accidentele vasculare în serie pe care le provoacă condițiile de zbor, dar până când vor fi inițiate niște reguli mai sănătoase, va mai trece timp, iar călătorii vor continua să îndure înghesuiala celor „zece pe un rând” și calvarul genunchilor zdrobiți de fotoliul din față.

Cui nu-i place, să stea acasă! Am luat, însă, lungul drum, de 11 ore – de la Amsterdam – în piept, pentru a răspunde invitației de a participa la cel mai mare târg de turism: POW WOW 2011! O veritabilă „convenție” a turismului american, organizată de una dintre cele mai puternice ONG-uri – US Travel – ce gestionează un important capitol din PIB. Sunt prezente aici, la San Francisco, în enormul Convention Center Moscone, peste 1000 de organizații interne de turism care prezintă oferta anului următor – estimată la 3,5 miliarde de dolari – unui număr de circa 1500 de cumpărători de astfel de servicii din 70 de țări ale lumii. Inutil să reamintesc faptul că Statele Unite sunt cea mai mare – și mai diversă – piață turistică iar eforturile întregii industrii de profil – mari companii hoteliere, aviatice, de vacanțe și distracții – converg spre aducerea în țară a unui număr cât mai mare de turiști. Veritabila „land of choice”, America îți permite să alegi între turismul hibernal al Alaskăi și cel tropical al Floridei, trecând prin toate formele variatei industrii a entertainementului.

Cele 5 zile ale convenției sunt dedicate, în primul rând, tranzacțiilor și negocierilor. Târgul de turism de aici nu înseamnă cântece și mititei, cu perinițe în care se angrenează responsabili guvernamentali. Înseamnă oferte clare și contracte ferme. În imensa sală de la Moscone Convention Center se desfășoară un veritabil maraton al întâlnirilor pre-programate pe calculator, de câte 20 minute fiecare, 6 ore pe zi. Este un veritabil stup ce zumzăie de activitate, iar cine crede că a venit aici la odihnă se înșeală: două întâlniri ratate înseamnă eliminarea definitivă de la participarea la următoarele ediții. Distracția are și ea perimetrul său: în fiecare seară, cei 5000 de delegați participă la câte o mare petrecere. Cea de aseară (duminică) a avut loc pe celebra insulă Alcatraz, în perimetrul fostei închisori de maximă siguranță, devenită obiectiv turistic de maxim interes.

Cum spuneam, US Travel se ocupă aici de tot. Inclusiv de presiunile făcute asupra guvernului american, pentru reducerea birocrației legate de accesul în țară, în condițiile reglementărilor antiteroriste, sau de elaborarea unor măsuri stimulative pentru piața muncii – industria turismului fiind unul dintre marii angajatori. De aceea, executivul american nici nu-și bate capul să facă un minister al Turismului. Unul doar ar încurca lucrurile.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie