Ziarul personal Octavian Andronic
30 Sep 2023 - 15:27
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

'Nu vă lăsați convinși de cei care cred că ei dețin portofoliul de inteligență al națiunii. La fel ca foștii securiști și activiști, ei (ziariștii - n.r.) încearcă să-și păstreze privilegiile.'

-- Traian Băsescu, președintele României

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 26 mai 2011 Nr: 3296

Jurnal american (IV): ALCATRAZ

de Octavian Andronic

A fost ambiția amfitrionilor de a prezenta oaspeților o imagine cât mai completă și mai sugestivă a resurselor de creativitate generate de o colectivitate în care s-au împletit tradițiile și expresivitatea numeroaselor grupuri etnice  pe care timpul le-a adunat în acest perimetru fast. Multiculturalitatea și toleranța sunt, dealtfel, coordonatele esențiale ale unei entități ce reprezintă un important capitol și capital de istorie contemporană.

San Francisco nu duce lipsă de instituții și edificii culturale și artistice. Ba, dimpotrivă: varietatea acestora și nivelul calitativ, ca și densitatea formelor de exprimare și expunere pun la grea încercare formularea opțiunilor, mai ales pentru vizitatorul care nu are prea multe zile la dispoziție. A fost, de aceea, extrem de dificil pentru organizatori să găsească elementul emblematic sub semnul căruia  să fie pus debutul festiv al acestui POW WOW. Că au optat pentru o vizită și o demonstrație de virtuozitate  tocmai pe ALCATRAZ nu este deloc întâmplător. Faptul că un edificiu penitenciar  lipsit de semnificații speciale, cum este faimoasa insulă pe care s-a aflat închisoarea de maximă securitate în care și-au ispășit pedepsele gangsteri notorii, precum Al Capone - a fost ales să reprezinte San Francisco nu este întâmplător. Că e bine sau rău - asta se poate discuta, practic la nesfârșit. "Stânca" este însă o prezență constantă  a referințelor la metropola californiană. Cu o istorie doar de 80 de ani ea a încetat de a mai fi o pușcărie încă de prin anii 60, când autoritățile au considerat că le costă prea mult întreținerea acestei colectivități permanente pe o insulă lipsită și de apă și de electricitate. De la dezafectare a rămas o perioadă în părăsire, la un moment dat fiind revendicată de o grupare indiană. În ultimii ani, însă, Departamentul Penitenciarelor  a descoperit aici o mină de aur: curiozitatea și interesul maladiv al marelui public față de acest obiectiv care semnifică lipsirea de libertate, într-o societate care pune cel mai mare preț pe libertăți. Drept urmare, au fost alocate fonduri pentru recondiționare și punerea în funcțiune a unui muzeu. Acum insula este asaltată continuu de zeci de mii de curioși care găsesc zilnic aici o impresionantă gamă de suveniruri și gadgeturi de profil. Spiritul comercial și-a pus amprenta  asupra unui obiectiv care are frumoase perspective de a se dezvolta și de a diversifica serviciile - inclusiv cele turistice - în anii următori.

Seara inaugurală a POW WOW a oferit celor 5.000 de delegați din 70 de țări imaginea tonică a asumării unui trecut, a extragerii din acesta a valorilor pozitive și a punerii sale în slujba cunoașterii și evaluării propriei condiții istorice.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie