Ziarul personal Octavian Andronic
26 Feb 2024 - 09:19
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Cât de relaxant e să ieși din lumea asta falsă a costumelor și a debitărilor de nonsensuri unde fiecare se simte mai important decât celălalt, nerealizând că ne petrecem viața făcând lucruri inutile''

-- Peter Imre, Corporate Affairs Director, Philipp Morris România

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 14 august 2007 Nr: 2025

Jos Iliescu!

de Octavian Andronic

Ceea ce la început părea o provocare, fără suport real, o bombă menită să dea de lucru presei, începe să se transforme într-un caz real: fostul președinte Iliescu este inculpat în dosarul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, cu încadrări care-ți dau fiori: complot, genocid, atentat la siguranța statului.

Din mormântul său necunoscut, Ceaușescu își freacă mulțumit mâinile: are legatari competenți și eficienți. Cineva îl va răzbuna.

Ironia soartei face ca acest cineva să fie tocmai acuzatorul său din procesul de la Târgoviște. Dan Voinea este cel care țese, de ani de zile, ițele acestui dosar care are ca scop să dovedească faptul că, de tot ceea ce s-a întâmplat în 13-15 iunie (deocamdată) este vinovat Ion Iliescu!

Și cazul se montează piesă cu piesă: aflăm deja că el a fost cel care a dat ordin (?!) ca ostașii din trupele de intervenție să pună baionete la arme și să se folosească muniție de război (deși cei care au murit atunci și-au pierdut viața din cauza unor grenade fumigene), că a dezinformat națiunea spunând că era vorba de o „rebeliune legionară”, că a instrumentat personal minerii ca să-i cotonogească pe liniștiții protestatari împotriva neocomunismului. Și așa mai departe „dosarul Iliescu”  - construiește cu tenacitate, o realitate paralelă, virtuală, a momentului iunie 1990, din care reiese că o clică ce a pus mâna pe putere în decembrie 1989, prin mijloace nelegale (alt dosar pe care îl instrumentează același procuror civilizat, Voinea) și care a reprimat fără milă aspirația de eliberare de sub dictatura neocomunistă a emanaților din Piața Universității.

În acest scop s-au folosit cele mai violente și mai perfide mijloace, culminând cu organizarea de trupe de intervenție paramilitare aduse din Valea Jiului.

Din cercetările generalului Voinea lipsesc cu desăvârșire mici amănunte legate de ceea ce s-a întâmplat în 13 iunie, cum s-a ajuns, prin ce minune, ca sediile Poliției, SRI și Televiziunii să ia foc și să fie distruse, cum s-a făcut ca pașnicii protestatari din Piață să cotonogească militarii și așa timorați, să le incendieze autobuzele, să dea foc la autoturismele parcate prin zonă (între care și al unui cunoscut adept al Pieței, care a susținut cu tupeu că minerii i-ar fi distrus Dacia), să se fure armament din sediul Poliției și să se distrugă arhiva Televiziunii.

N-am auzit ca Dan Voinea să fi chemat pentru cercetări pe vreunul dintre protagoniștii cunoscuți ai acestor întâmplări, măcar pentru o lămurire de formă asupra necunoscutelor. Tirul său s-a concentrat asupra  țintei principale – cel care, abia ales cu majoritate zdrobitoare, ar fi avut demența să arunce voluntar țara în haos doar ca să scape de câțiva cântăreți incomozi la chitară. Și să cheme în ajutor (în ajutorul cui?) minerii, când avea la dispoziție organele de ordine (?!) sau armata (al cărei șef, prudent, nu găsea un avion să se întoarcă de la Berlin!).

Justiția e justiție, însă, și – vorba președintelui Băsescu – e independentă și neinfluențabilă politic. Ea își va face treaba și va băga la pârnaie pe Iliescu, pentru că, nu-i așa, trebuie să se facă dreptate. Iar Ion Iliescu pare tot mai mult să fie vinovat: altfel nu i-ar sări în ajutor, dintre toți cei care-i datorează, mai mult sau mai puțin, ceea ce sunt astăzi, doar Vanghelie. Pe care, dealtfel, nici nu l-a prea susținut când acesta avea nevoie…

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie