Ziarul personal Octavian Andronic
25 Iun 2022 - 10:06
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu vreau să spun ce studii am! În orice caz, am foarte multe studii!

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 24 februarie 2010 Nr: 2985

Intrarea lui Geoană în decor

de Octavian Andronic

Printre primele măsuri luate de noul președinte al PSD figurează și mutarea biroului prezidențial din Kisseleff din dreapta scării de intrare – unde s-a aflat de pe vremea lui Iliescu – în stânga, la “bibliotecă”, lăsând celălalt birou la dispoziția vicepreședinților – “ca să nu mai stea pe scări”. Probabil că aceasta este una dintre amintirile cele mai dureroase ale noului lider, obligat să aștepte, pe vremea când era subordonat, în picioare, să fie primit și ascultat de șef. Totodată, Ponta a interzis intrarea cu mașinile în curtea sediului, excepție făcând doar președintele fondator, din rațiuni de vârstă. Asta îmi amintește de faptul că fiecare nou primar deschidea larg ușa principală la Primăria Capitalei, ca să intre, demn, poporul, doar că chestia asta ținea doar vreo două-trei luni. Nu cred că va ține mai mult nici la PSD.

Să-l lăsăm însă pe Ponta să reformeze în liniște partidul. Și să ne întoarcem la Mircea Geoană. Teoretic, acesta n-ar mai avea ce căuta prin Kisseleff, ca să fie supus penitenței de a parcurge pe jos, ca orice muritor, drumul de la poartă până în clădire. « Rolul său public important » va fi jucat aproape exclusiv la Senat. Pentru că partidul îi acordă această șansă – ca răspuns la apelul său patetic din discursul de alegere de la Congres.

A fost, poate, cel mai jenant discurs al său: acceptând aproape ideea că nu va câștiga, s-a concentrat pe solicitarea patetică a apărării fotoliului de președinte al Senatului, ca nu cumva acesta să intre pe mâinile dușmanului democrat.

Nu va intra, pentru că nimeni nu are acest interes, dacă nu îl poate lua tot PSD-ul. Așa încât aceasta rămâne unica victorie a lui Mircea Geoana din șirul de eșecuri care i-au presărat parcursul politic la vârf în cei cinci ani de președinție.

Nu știu cum s-ar fi descurcat altcineva, în contextul dat. Poate mai bine, poate mai rău. Cu toată lipsa lui de charismă și de forță, Geoană a înregistrat performanța de a nu rupe măcar partidul. Acesta a rămas aproape intact și, ca să fim drepți, poate că altfel am fi analizat astăzi lucrurile dacă în Decembrie Geoană ar fi mers la Cotroceni. Dar n-a mers.

Cum, cu ce imagine va rămâne Geoană în istoria partidului său? În primul rând cu eticheta pe care i-a lipit-o de frunte fondatorul. Apoi cu incapacitatea de a reacționa în fața tentativelor de a fi ținut captiv de cei cărora le datora ajungerea și menținerea in funcție – unii lideri locali. Geoană a practicat politica “inelului” – a cercului din jurul său care primea beneficiul deciziilor sale și care avea întotdeauna prioritate în fața intereselor generale. El a reușit, mai mult ca oricare alt președinte, să îndepărteze sau să antagonizeze personalități importante ale structurii. Dar, cel mai mare rău pe care l-a făcut Geoană PSD-ului este ducerea imaginii acestuia in derizoriu, în ridicol. De la “flacăra violet” până la alte bazaconii de acest fel, precum vrăjitoarele de la Congres, sunt pete de culoare ce vor putea fi cu greu șterse din memorie.

Dacă Geoană ar fi avut o intuiție mai bună – și sfătuitori mai inspirați – ar fi putut evita toată această pierdere de autoritate și de credibilitate, dacă ar fi demisionat din funcție după ratarea prezidențialelor. Ar fi rămas măcar în posesia beneficiului de dubiu în care a pierdut, poate nemeritat.

După cinci ani de politică la vârf, de onoruri, influență și beneficii nu doar de imagine, Mircea Geoană intră în decor... Ca simplu cetățean, întâmplător președinte de Senat.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie