Ziarul personal Octavian Andronic
25 Sep 2023 - 18:53
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

În județele rurale s-au prezentat mai mulți la vot!

-- Stelian Tănase, moderator TV

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 06 mai 2009 Nr: 2763

Incompetență și bășcălie la Palatul Victoria

de Octavian Andronic

Ședințele de guvern au deja un istoric și o personalitate desprinsă din aceea a celui care a deținut pentru mai scurtă sau mai lungă durată, acest mandat. N-am să mă refer, în aceste rânduri, decât la extreme.

Cele mai pitorești ședințe de guvern au avut loc  pe timpul în care proaspăta „stea” țărănistă, Victor Ciorbea, fusese transferat, cu arme și bagaje, de la Primăria Capitalei la Palatul Victoria. Guvernul Ciorbea a fost, se pare, unicul cu adevărat „democratic”, fiecare componentă  a coaliției făcându-și propriul program în cadrul unui executiv practic lipsit de busolă. Victor Ciorbea, fără funcții în partidul său, trebuia să-și exercite autoritatea asupra șefilor de partide. Adică să traseze sarcini lui Stoica (șeful liberalilor), lui Roman (șeful democraților) și șefilor săi din partidul țărănist. Lucru, desigur, practic imposibil. Acest deficit de calitate se revanșa prin cantitate: ședințele de guvern începeau pe la ora 10 dimineața și se sfârșeau târziu în noapte, când nici nervii de oțel premierului nu mai rezistau . De-a lungul ședinței, unii miniștri plecau și venau de câte 3 ori, vâzându-și între timp și de alte treburi. Cei mai „titrați” își trimiteau adjuncții sau secretarii de stat. Orice problemă se lălăia cât se poate și rareori la finele ședinței se putea bifa vreun punct rezolvat. Ședințele de guvern ale lui Ciorbea au rămas în memoria participanților ca niște maratoane ale ineficienței, instituția guvernamentală plonjând într-un veritabil haos mai ales în lunile de după pensionarea forțată a bătrânului Columbeanu, care trăgea sforile birocratice acolo încă de pe vremea lui Dej.

La polul opus s-au situat ședințele de guvern conduse de Adrian Năstase. Mână de fier și bun organizator, acesta nu lăsa nimic la întâmplare. Capacitatea sa de a rămâne pe scaun până la epuizarea generală i-a terorizat pe mulți dintre miniștri dar nimeni nu a cutezat vreodată să miște în front. Și ședințele lui Năstase durau, uneori, până în noapte, dar asta doar când o cereau problemele discutate.

Ce se întâmplă astăzi? În primul rând, Emil Boc a luat măsura revoluționară de a limita durata ședințelor la trei ore. „Dacă nu rezolvăm în trei ore, pierdem timpul degeaba” – a decretat premierul de la Cluj. În ciuda spiritului său metodic, nici în aceste ședințe lucrurile nu merg ca unse. Dovada, o recentă reuniune în care s-au discutat unele dintre măsurile de „întărire” a fiscalității. Premierul a dorit să  afle de la ministrul său de Finanțe, inginerul Pogea, cât va costa un pachet de țigări ieftine după majorarea accizelor. Pogea s-a opintit de vreo trei ori în calcule complicate, la mia de țigarete (zău, aproape că-l regret pe Vosganian, cu declarațiile lui de copil zevzec, scos la tablă să demonstreze teoria taxei auto) fără a reuși să dea un răspuns clar. „Noroc” că a destins atmosfera, ministrul Mediului, Nemirschi, care a declarat, public și cinic, că el fumează țigări fără timbru, adică de contrabandă, doctorandul în veterinare nici măcar jenându-se de călcarea legii. „Spuneți-mi, dom’le, cât costă un pachet de țigări ieftine acum și după scumpire” – a răbufnit Napolenul  de la Cluj și, pe fondul tăcerii jenate și prelungite a lui Pogea, popa Sârbu a făcul calculul pe laptop-ul din dotare.

Este o secvență reprezentativă pentru climatul de incompetență și bășcălia care domină acțiunea guvernului cu cele mai grele probleme de rezolvat...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie