M-am aºteptat ca, dintr-un moment în altul, din colþurile ochilor preºedintelui sã izvorascã lacrimile. Aceleaºi lacrimi pe care le-a vãrsat la defecþiunea lui Stolojan ºi care i-au asigurat rampa de lansare pentru preluarea ºtafetei – în 2004. Preºedintele ºi-a stãpânit lacrimile, dar nu ºi-a putut ascunde amãrãciunea faþã de ingratitudinea „românilor”, care au tratat atât de superficial o problemã de maxim interes: votul unimominal în douã tururi.
Traian Bãsescu are fibrã de câºtigãtor. Nu a pierdut niciodatã pânã acum, de fiecare datã când s-a aflat în competiþie reuºind sã reducã spectaculos decalajele ºi sã rupã panglica de sosire, la fotografie, graþie pieptului scos în faþã. Acest palmares l-a fãcut sã creadã cã nu poate sã piardã. Nimic. Ori, de mai bine de un an Bãsescu pierde sistematic, fãrã sã-ºi dea seama. A pierdut în confruntãrile cu Tãriceanu, care a ajuns sã declare (putea fi imaginat aºa ceva cu doar doi ani în urmã?) cã nu-l intereseazã „bazaconiile lui Bãsescu”. A pierdut în disputa cu politicienii care au reuºit sã-l scoatã o lunã pe tuºã, precedentul referendum neputând fi calificat ca o victorie. A pierdut, acum, în faþa propriilor sale ambiþii. Fãcând din acest vot uninominal o mizã de „viaþã ºi de moarte”, a fost nevoit sã asiste la nãruirea iluziei cã în confruntarea cu clasa politicã coruptã ºi nereformatã, are în „români” un aliat de nãdejde. Ori „românii” pur ºi simplu l-au abandonat acum, punându-l în situaþia delicatã de a constata cã încrederea în el a coborât pânã la un nivel critic. Ambiþia de a bate guvernul cu propriile sale arme, neavând însã atu-urile executive, l-a obligat sã constate cã eforturile sale de „conºtientizare” au fost zadarnice. A înþeles pânã ºi faptul cã, chiar de ar mai fi avut vreo lunã la dispoziþie, n-ar fi putut determina o mobilizare eficientã a votanþilor.
Vinovat de aceastã înfrângere nu este nici Guvernul – care i-a pus constant piedici – ºi nici „românii” – care l-ar fi abandonat. Vinovat este el însuºi, victimã a convingerii cã pe orice pune el mâna, înfloreºte. A mizat eronat, în primul rând, pe agãþarea referendumului de alegerile europarlamentare. ªi pentru un novice în ale politicii, nu doar pentru consilierii sãi, era limpede cã europarlamentarele nu pot fi un vehicul, ba din contrã. Interesul extrem de scãzut pentru acestea a tras în jos ºi referendumul. Era greu de imaginat cã oamenii vor ieºi din casã doar pentru referendum, boicotând europarlamentarele. S-a întâmplat exact invers. A doua eroare a constituit-o personalizarea acestei mize. Electoratul n-a mai vãzut în votul uninominal un instrument de purificare politicã, ci unul prin care Bãsescu doreºte sã-i dea la cap lui Tãriceanu. Refuzând sã gireze o confruntare de orgolii, votanþii au sacrificat principiul. Uninominalul, devenit „uninominalul lui Bãsescu” a îngropat, poate definitiv, aceastã idee ºi efectele pe care le-ar fi putut avea.
Invalidarea referendumului nu înseamnã doar o înfrângere temporarã, cu efecte doar asupra ego-ului bãsescian. Ea poate sã însemne un început al sfîrºitului ºansei acestuia. Popularitatea sa se aflã deja pe un tobogan – dovadã audienþele scãzute ale prezenþelor sale televizate sau puþinãtatea „românilor” de la întrunirile electorale – ºi nu este de exclus ca ea sã antreneze ºi importante procente de încredere. Chiar dacã dl Iliescu are dreptate când spne cã „acum Bãsescu nu poate fi bãtut”, în cei aproape doi ani care ne despart de viitoarele prezidenþiale, invincibilitatea sa poate sã devinã amintirea unui mit.