În timp ce 'acționarii minoritari' ai Coaliției - maghiarii și conservatorii - par foarte mulțumiți de activitatea miniștrilor lor, povara morală a remanierii cade pe umerii majoritarilor. Fiecare dintre aceștia au câte 1-2 miniștri care se mai pot numi așa (democrații - pe Blaga, iar liberalii pe Mona Muscă și, parțial-color, pe Flutur) în rest cabinetul fiind umplut ori cu oameni nepotriviți, ori cu veleitari, ori cu persoane bune în oricare alt loc decât în acesta. Este și explicația sentimentului general de 'băltire' - cum bine a spus un confrate - netulburat decât de rarele pusee de autoritate ale unui premier așezat într-un scaun neconfortabil.O remaniere este, fără îndoială, necesară. Au trecut deja lunile în care ne-am putut da seama ce hram poartă cam fiecare dintre titularii care au intrat atât de abrupt în pâine la finele anului trecut.
Numai că ea este mai complicată ca oricând datorită faptului că cel care îndeplinește funcția de căpitan de echipă trebuie să țină seama și de indicațiile prețioase ale antrenorului, dar și de acelea ale 'șefilor de club' care dau jucători la această selecționată. Tăriceanu poate, cel mult, să-și schimbe propriii miniștri, cei liberali, cele mai mari probleme avându-le la Sănătate și la Finanțe. La Sănătate, pentru că titularul Cinteză nu reușește de fel să găsească leac pentru suferințele cronice ale domeniului, iar la Finanțe pentru că ziaristul de acolo calcă sistematic în străchini și își ridică în cap confrații din partid prin lipsa sa de disciplină.
Miniștrii democrați - cei cu cele mai mari probleme - au un statut aparte: ei au fost propuși sau avizați de președinte, peste capul lui Boc. Oricare eliberare se va răsfrânge negativ asupra prestigiului prezidențial, care a mai avut de suferit din această cauză, chiar dacă Ene Dinga, de la Integrare, Atanasiu, de la Armată, Sulfina Barbu, de la Mediu sau Dobre de la Transporturi par a fi fost buni cel mult ca șefi de serviciu pe la vreo primărie decât ca miniștri. Este limpede deci, că ceva trebuie făcut, dar nimeni nu pare să știe cum. Și atunci va rezulta cea mai păguboasă dintre soluții: statu-quo. Vom defila mai departe, spre salvgardare, cu aceeași oameni. Pentru că echipa pare atât de închegată în ineficiența și în lipsa ei de personalitate încât ar fi aproape păcat să fie schimbată.
|