Ziarul personal Octavian Andronic
27 Sep 2023 - 10:43
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

''Noi nu recunoaștem că am trădat!''

-- Dan Voiculescu, președintele Partidului Conservator

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 11 martie 2008 Nr: 2166

În alb și negru....

de Octavian Andronic

Prezența președintelui Băsescu la bilanțul Parchetului de săptămâna trecută va rămâne una remarcabilă prin modul în care șeful statului a reușit să manipuleze o instituție solicitându-i să nu se lase manipulată de presă!

Ca aproape tot ce face dl Băsescu, ca președinte, ori nu se potrivește, ori este împotriva cutumei instituției sale este de acuma un lucru de notorietate. În cel de-al patrulea an al mandatului, el continuă să încerce să ajusteze haina croită de Constituție – bine sau rău – la propriile sale date antropometrice și de personalitate. Este, probabil, vina democrației că printre alte imperfecțiuni care o caracterizează se numără și aceea de a nu fi capabilă să adapteze mandatele la personalitatea ocupanților vremelnici. Pe un astfel de principiu, am fi avut până acum cinci tipologii directoare: câte unul pentru fiecare dintre cele trei mandate ale lui Iliescu, și câte unul pentru mandatele lui Constantinescu și Băsescu. Cinci principii care să nu semene între ele, care să facă posibile desfășurării și acțiunii proprii personalității fiecăruia precum și schimbării ei în timp.

Realitatea este însă că funcția de președinte democrat, una cu totul nouă pentru o Românie aflată cinci decenii sub vreo 3 – 4 dictaturi, a fost gândită, de către cei care au trasat parametrii Constituției, cu ochii la posibilul și probabilul ocupant al funcției! Aceasta a fost gândită, odată pe măsura lui Iliescu, cel care era încă omul providențial al momentului și a doua oară cu intenția de a nu-i permite acestuia evoluții sau derapaje necontrolate. Om cu un dezvoltat simț al adaptabilității, Iliescu s-a străduit să încapă forțele și să se miște măcar cu aparența lejerității. Nu a încercat niciodată să-i forțeze limitele, ba uneori s-a pus la adăpostul acestora, evitând gesturile dramatice și deciziile categorice. A încercat măcar să fie, sau să devină un președinte al tuturor alegătorilor, deși acest lucru nu i-a adus mai multă prețuire din partea celor care nu l-au acceptat sub niciun motiv.

Prin enunțul calitatății sale de președinte – jucător Băsescu a dorit să  polemizeze cu Iliescu în primul rând pe această temă, arătând că el nu va rămâne simplu spectator – fie și constituțional – la ceea ce se întâmplă în jurul său. Și a jucat din plin, spre deliciul galeriei. Ce a reușit, însă, prin acest joc? Nimic altceva decât să semene sămânță de vrajbă și să-și coalizeze inamicii politici într-un soi de front pe care nicio înțelegere nu ar fi putut să-l creeze. Cea mai spectaculoasă performanță a sa rămâne învrăjbirea presei: uitând că fără aceasta gestica sa n-ar mai face doi bani, Băsescu s-a lansat de fiecare dată la atac atunci când aceasta a exprimat puncte de vedere contrarii sau nefavorabole, indiferent de temă. Acum dorește să convingă electoratul profund că marea piedică în calea proiectelor sale este „presa mogulilor”, cea care scrie sau difuzază pentru a servi interesul acestora. Cea care caută să intimideze justiția în mersul său spre aflarea adevăruluiși pedepsirea vinovaților. „Nu vă temeți!” – le spune Băsescu procurorilor, investindu-i cu prezumția sa de cinste și corectitudine totală, în contrast cu presa. Este, desigur, un demers spectaculos, dar care în timp se va întoarce împotriva celui care-l propagă prin simplul fapt că într-o societate marcată de pluralism și diversitate, nimic nu este doar alb sau negru. Inclusiv președintele...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie