Ziarul personal Octavian Andronic
05 Dec 2022 - 15:35
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

Nu sunt om politic. Imi displace această categorie de omeni datorită absenței totale a ceva în cap, afară de idei fixe și nebuloase.

-- Alexandru Paleologu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

joi 03 iulie 2008 Nr: 2251

Imaginea - ferfenițită - a României!

de Octavian Andronic

Cu precădere în deceniul trecut, „imaginea” a fost una dintre obsesiile noastre naționale: cum să facem pentru ca străinătatea să nu ne perceapă eronat, pe baza unor excepții. În baza acestei obsesii s-a declanșat o notabilă campanie de promovare a imaginii, prin felurite metode.

Una dintre acestea a fost cea a Târgurilor și Expozițiilor internaționale. După câteva eșecuri jenante – la Roma, Sevilla și alte câteva locuri – discuția a fost abordată cu mai multă seriozitate, așa încât Expoziția Mondială din 2000 de la Hanovra s-a transfornat într-un succes memorabil. Nu numai că pavilionul României a fost unul dintre cele mai originale, dar și programul – susținut pe parcursul a patru luni – a reușit să prezinte o față a României pe care străinii n-o cunoșteau: cea a autenticelor valori culturale, a inteligenței și destoiniciei practice, a universului spiritual a unui popor aflat mai mereu la răscrucea istoriei. Au contribuit la acest succes disponibilitatea guvernului, copleșit de nenumărate probleme, dar care a reușit să numească din timp un comisar general al Expoziției, care a virat la timp banii necesari și care a susținut în permaneță acțiunea. Pavilionul a fost vizitat de politicieni de la putere și din opoziție, solidari măcar în acest moment cu interesul național. Niciodată vreo altă manifestare similară nu s-a bucurat de un succes asemănător. Dar odată cu închiderea EXPO, ne-am revenit în matca vechilor obiceiuri: exponatele și dotările n-au putut fi repatriate decât după vreao doi ani, pentru că nu s-au găsit bani de transport. Pavilionul a fost ambalat și adus acasă, urmând să fie remontat într-un parc științific. Ambalat a rămas până în ziua de azi, iar exponatele, aparținând diverșilor artiști invitați – zac și azi în containere ce nu pot fi deschise pentru că nu s-a plătit TVA-ul. Următoarea expoziție mondială, cea din Japonia, din 2005, a mai păstrat câteva dintre lucrurile bune din 2000: numirea unui comisar general și subordonarea către Ministerul de Externe. În ciuda depărtării, a vut un ecou notabil.

Revenirea la nivelul catastrofal de dinainte de 2000, s-a produs anul acesta: la Zaragoza, după aproape o lună de la deschidere, pavilionul României nu e gata. Ministrul Mediului, Korodi – care a preluat de la Externe responsabilitatea – a încredințat unui SRL de buzunar, de pe la el de acasă, sarcina amenajării. În 2000, pavilionul României a rezultat dintr-un concurs internațional, care a fost premiat de organizatori. Iresponsabilitatea și neglijența își recâștigă drepturile, făcând ferfeniță o imagine  niciodată suficient de bine lustruită pentru a ne reprezenta cu decență. După Roma și Sevilla au căzut – datorită semnalelor presei – niște capete mai mici. De data aceasta ar trebui să cadă chiar capul ministrului care n-a fost în stare (sau n-a dorit?!) ca la Zaragoza să ne prezentăm cu decența necesară.

P.S. Comisarul numit de Korodi – fostul său consilier – și dat afară după începerea scandalului, n-a catadixit să-i consulte pe foștii comisari de la Hanovra și din Japonia, ca să afle măcar cu ce se mănâncă chestia asta. Fiecare prost crede că lumea începe cu el.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie