Ziarul personal Octavian Andronic
05 Iun 2023 - 02:42
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 



Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Păi mă, spălare de bani înseamnă că un dolar, ca să-l speli, trebuie să fie negru.Iar eu am afaceri cinstite, cu case.Păi dacă io n-am câștigat în viața mea un ban negru, pentru ce să-l spăl".

-- Gigi Becali

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

marți 08 februarie 2011 Nr: 3223

Ideologia "bunei guvernări"

de Octavian Andronic

Dintre toate alianțele pe care le-a experimentat politica românească, aceasta din urmă pare să fie așezată pe un fundament care permite să se facă din ea o construcție solidă și adecvată scopului propus...

De-a lungul ultimilor douăzeci de ani, alianțele au oferit opoziției șansa de a înfrunta partidul monolit aflat la putere. Convenția Democratică – prima în ordine cronologică – a fost realizată mai degrabă de presiunile din exterior decât de luciditatea celor din interior. Cum nici unul dintre partidele istorice nu dădea semne că ar putea coagula în jurul său forțe apte să înfrunte FSN-ul originar, a fost nevoie ca puzderia de partide costituite în jurul unor veleitari să accepte preeminența unora și să-și coordoneze acțiunile pentru a contracara Puterea.

Consumați înainte de vreme de arderile interne, liberalii au fost nevoiți să accepte rolul conducător al țărăniștilor, care aveau în Coposu un lider autoritar.  Ironia sorții a făcut ca abia a doua tentativă a Convenției, făcută în absența acestuia, să aibă succes și Opoziția să acceadă la o guvernare care i-a fost fatală, vădind lipsa de aplicație în exercițiul delicat al asumării acesteia. Practic, această incompatibilitate s-a aflat la baza celui de-al doilea experiment: Alianța D.A. Ieșirea din guvernare a redus PNȚ-ul la statutul de partid extraparlamentar, în timp ce liberalii și democrații au suferit pierderi majore de audiență. În fața tăvălugului social-democrat, în ascensiune susținută, o alianță între cele două formațiuni părea, nu atât soluția revenirii la putere, cât a supraviețuirii. În mod inexplicabil  pentru amatorii de statistici, algebra politică s-a dovedit mai redutabilă decât aritmetica, Alianța reușind să obțină un scor electoral care, grație alchimiei prezidențiale, a adus-o din nou la comandă.

Ceea ce s-a întâmplat, din 2005 până astăzi, reprezintă un șir de experimente dezastruoase în care guvernarea a fost împărțită între parteneri incompatibili. Așa cum nu s-au potrivit liberalii cu democrații, nu s-au potrivit nici democrații cu socialiștii, rezultând, aproape logic, varianta în care-și pun astăzi speranțele cei care consideră guvenările în care au fost și sunt implicați oamenii de casă ai lui Băsescu, drept un dezastru.

Practic, nici Ponta și nici Antonescu nu puteau spera într-o soluție individuală de contracarare a mășinăriei de făcut bani electorali, ce garanta perpetuarea actualei stări de lucruri. Așa încât formula Uniunii venea de la sine. Cu o condiției esențială – pe care luciditatea celor doi lideri a reușit să o îndeplinească: eliminarea subiectelor de concurență internă. De supremație (fie și procentuală) a unuia sau altuia dintre parteneri. Cedarea socialiștilor în privința parității - s-a dovedit a fi cea mai importantă dintre deciziile luate, iar armonizarea punctelor de vedere ideologice este posibilă în situația în care obiectivul comun îl reprezintă premisele bunei guvernări.

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie