Ziarul personal Octavian Andronic
06 Dec 2021 - 16:51
Home Punctul pe Y ANDOgrafia zilei Foto EXPO

Ultimele postări pentru: 
> Punctul pe Y
> ANDOgrafia zilei
(dată curentă)

EXPOZIȚII 

ANDO - 100% Centenar

 Nou !!! 

Inedit 

Gura lumii 

Meandrele concretului 

"Nu sunt prea bună la săruturi lungi, pentru că trebuie să trag aer în piept!"

-- Alexandra Dinu, ex Mutu

Sectiune diverse... 
Adauga o opinie

Cautare ZP 


Punctul pe Y

miercuri 22 iulie 2009 Nr: 2815

Guvernul se ia în piept cu Criza!

de Octavian Andronic

Gata: Guvernul s-a hotărât definitiv și irevocabil! Se ia la trântă cu criza, după un program clocit în laboratoarele PSD-ului și împărtășit colegilor de Coaliție. Ce-a fost până acum e o joacă. De-acum începe partea serioasă a acțiunii.

Conform declarațiilor, un punct important al noului program îl constituie renunțarea la formele de luptă care n-au dat rezultate și în care criza a lovit dureros  anticriza. E vorba despre impozitul forfetar, despre care chiar cei care l-au promovat recunosc că n-a dat rezultate. Sau dacă a dat, au fost inverse față de așteptări. Economia s-a „curățat” de câteva zeci de mii de IMM-uri care, chiar dacă nu plăteau impozite, contribuiau la bugetele de asigurări și la plata altor taxe și impozite. Tot acum se recunoaște că ideea inițială era cu totul alta, ministrul Niță avansând o formulă care ar fi ușurat activitatea IMM-urilor, dar s-a ajuns la varianta, mai comodă, a impozitului minim.

O altă măsură pe care Coaliția ar dori să o aplice este mai vechea idee a lui Voiculescu, referitoare la TVA redus la alimentele de bază: pâine, lapte, carne necongelată. Până când marii aranjori din economie se vor prinde care sunt  „portițele” de scăpare prin care vor putea deghiza și alte produse în alimente de bază, s-ar putea să dea niște rezultate. Pe termen lung, însă, va fi problematică. Și, oricum, excepțiile de acest tip nu sunt altceva decât ocazii de eludare a restricțiilor fiscale. Nu se știe exact ce se întâmplă cu profitul reinvestit. Pentru că și aici e o problemă. Atâta timp cât Guvernul amână o decizie în acest sens, ieșirea din criză va fi prelungită proporțional. E vorba de bani care ar alimenta investițiile și creșterea, în loc să fie direcționați spre alte scopuri, mai puțin productive. Și asta e o idee mai veche de-a lui Voiculescu, pe care guvernările de diferite culori s-au încăpățânat să o ignore.

Din partea premierului vine și o altă idee minunată: aparatul birocratic se va reduce! Aflăm cu emoție că miniștrii vor trebui să renunțe la doi dintre cei 16 consilieri care-i sfătuiesc zi și noapte ce și cum să facă să meargă treaba mai bine. Vă dați seama în ce situație se vor găsi miniștrii activi, precum doamna Udrea sau doamna Plăcintă? Dacă consilierii la care vor fi nevoite să renunțe sunt tocmai cei care le dau sfaturi cum să investească banii publici în posturi de televiziune care să crească numărul turiștilor? „Copila teribilă” a Guvernului, care este doamna Udrea, a dat crizei două lovituri mortale: a virat la două posturi de televiziune străine niște milioane de euro, ca să promoveze „alegerea” României (în detrimentul cui?) și are pe țeavă încă un milion care va fi acordat posturilor naționale în același scop! Bani aruncați pe apa Sâmbetei, atâta timp cât vom atrage niște turiști  cărora le vom produce dezamăgiri corespunzătoare. Pentru că România nu e pregătită pentru un aflux – teoretic – de vizitatori străini. Stăm prost cu infrastructura, stăm prost  cu agrementul și divertismentul, suntem la pământ cu serviciile turistice propriu-zise. Dacă doamna Udrea băga cele câteva milioane în reabilitarea unei singure stațiuni balneoclimaterice, tot ar mai fi fost ceva...

După un semestru de criză care anunță alt semestru mai dur, guvernul Boc se dovedește prea mic pentru un „război” atât de mare. Un război în care, contra rachetelor cu focoase multiple ale Crizei, oastea de strânsură pedelisto-pesedistă se avântă cu săbiile boante și cu sulițele rupte din dotare...

 

Arhiva calendaristica Punctul pe Y:
2011: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2010: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2009: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2008: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2007: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2006: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2005: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2004: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2003: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2002: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2001: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
2000: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1999: august septembrie octombrie noiembrie decembrie
1995: ianuarie februarie martie aprilie mai iunie iulie august septembrie
1994: octombrie noiembrie decembrie